Samarbetet inom Nordefco syftar till att förbättra ländernas försvarsförmåga, koordinera gemensamma ansträngningar och möjliggöra ett mer effektivt nyttjande av resurser. I år är det FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson som leder det nordiska materielsamarbetet.
Den 1 januari 2019 tog Sverige över ordförandeskapet i det nordiska försvarssamarbetet Nordefco. FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson är i egenskap av National Armaments Director (NAD) ansvarig för att leda det nordiska materielsamarbetet inom Nordefco under 2019.
– Prioriteringarna för det svenska ordförandeskapet handlar framförallt om att implementera den nya visionen för Nordefco, som signerades av försvarsministrarna i november 2018, säger Göran Mårtensson.
– Tre teman som kommer att diskuteras är förutsättningarna för att kunna samarbeta i alla konfliktnivåer, hur det nordiska försvarssamarbetet kan vara en plattform för att bygga regional säkerhet i bredare perspektiv samt totalförsvar.
Arbetet kommer bland annat att handla om att färdigställa en handbok för gemensam upphandling inom Norden (Nordic Procurement Guide). Denna bygger i stor utsträckning på erfarenheter från den pågående upphandlingen av nytt uniformssystem, Nordic Combat Uniform, där samtliga nordiska länder deltar. Ett annat område är att stärka förmågan att hitta samarbetsmöjligheter i tidiga faser.
Under året är ambitionen också att Sverige, Norge och Finland ska teckna ett annex till det nordiska materielsamarbetsavtalet som skapar ett ramverk för mer utvecklat nordiskt samarbete om försörjningstrygghet.
Fakta
- Nordefco är ett samarbete mellan alla de nordiska länderna inom försvarsområdet. Syftet är att stärka ländernas egna försvar, hitta synergieffekter och att främja effektiva lösningar.
- Samarbetsavtalet, som undertecknades i Helsingfors i november 2009, fastställer och ger utrymme för de nordiska länderna att samarbeta inom följande tre huvudområden; policy, insatser och förmågor.
- Nordefco bygger på frivillighet och länderna väljer själva vilka områden de vill samverka inom och i vilken utsträckning. Det betyder att samarbete kan ske mellan två av länderna, likväl som mellan alla fem. Det finns också utrymme att samarbeta med tredje, icke-nordiskt, land inom de områden där det finns ett mervärde att göra det.
- De nordiska försvarsministrarna är ytterst ansvariga för Nordefco och träffas två gånger per år.
