Det finns ett stort intresse bland inköpare från den offentliga sektorn kring FMV:s arbete med kategoristyrda inköp, granskning i samband med riktade upphandlingar och metodik för att utveckla affärsrelationerna.
Under Almedalsveckan förra sommaren fick Ann-Sofie Lillberg på Marknad och inköp frågan om FMV kunde komma och föreläsa på föreningen Sveriges offentliga inköpares årskonferens om hur FMV arbetar med att utveckla inköpsarbetet.
– Det visade sig finnas ett stort intresse för vårt seminarium, många var nyfikna på hur vi jobbar. Vi har inte varit så aktiva i de här sammanhangen så vi blev lite överraskade över det stora intresset.
Tillsammans med David Moheim berättade Ann-Sofie om arbetet med att utveckla inköpsarbetet. De koncentrerade sig på tre punkter: kategoristyrning, offertgranskning och leverantörsrelationer.
Stora besparingar med kategoristyrda inköp
Genom att samla avtal i kategorier och teckna bland annat ramavtal har tidigare Försvarsmakten och sedan 2013 FMV inköpsverksamhet (Marknad & Inköp) lyckats säkra besparingar på hela inköpsvolymen. Vid oförändrade inköp är prognosen att i år ha uppnått cirka 260 miljoner i realiserade besparingar, det vill säga lägre kostnader. För de pengarna har Försvarsmakten kunnat köpa ammunition eller fler flygtimmar istället.
– Det unika är att vi kunnat följa besparingarna hela vägen från varje omarbetat avtal ända ut till förbandsnivån. Det är ingen annan offentlig organisation som har gjort det. Vi har koll på varje krona. Förbandets budget har kunnat sänkas med det belopp som avtalen har gett, säger David Moheim.
Rätt till insyn
Eftersom FMV genomför många riktade upphandlingar, bland annat på grund av nationella säkerhetsintressen, samt efterföljande tilläggsbeställningar, har FMV skapat generella affärsavtal med de leverantörer som vi riktar flest affärer mot. Affärsavtalen innehåller överenskommelser om kalkylprinciper och syftar till att lägga fast principer för prissättning och hur insynen ska ske.
– Insyn behövs eftersom vi här inte kan förlita oss på att det finns konkurrerande företag som pressar priset. Då behöver vi insyn för att kunna säkerställa skäligheten i prissättningen, säger David Moheim.
– Vi överenskommer även årligen ett debiterbart timpris så att vi i varje enskilt projekt inte behöver förhandla om det.
Analysera, följa upp och utveckla affären
Hur gör man goda affärer med leverantörer som är dominerande inom sitt område. Den frågan har Marknad & Inköp borrat i och jobbat fram en metodik för.
Genom att titta på de 150 största leverantörerna ur olika perspektiv fick man fram ett antal företag som levererar mycket samtidigt som leveranserna är viktiga för kunden Försvarsmakten.
– Vi har ofta många olika projekt mot samma leverantör men saknar ibland kommunikationen mellan dessa projekt. Här gäller det att skapa en ökad tillgång till faktabaserat underlag vid förhandlingar och möten med leverantören på ett strukturerat och aggregerat sätt.
– Vi vill hitta beröringspunkter mellan projekten och dela information för att åstadkomma bättre affärer genom att vi ställer oss frågan: vad vill vi med leverantören och sedan hitta olika strategier för detta, säger Ann-Sofie Lillberg.
Många frågor
Efter sitt föredrag fick Ann-Sofie och David många frågor, framförallt kring granskningsfunktionen. Det är inte bara FMV utan både kommuner och myndigheter gör riktade upphandlingar och tilläggsbeställningar.
– Det samlade intrycket efter diskussionerna är att FMV inköpsfunktion är mycket långt framme i utvecklingen relativt annan offentlig upphandlingsverksamhet. En lite omtumlande upplevelse eftersom vi i det dagliga arbetet ofta arbetar med vad vi behöver förbättra och inte alltid ser det ur perspektivet att vi faktiskt kommit långt, säger David Moheim.