Genom att tidigt få det nya ledningssystemet BMS i driftfas ska användarnas återkoppling möjliggöra snabba förbättringar av systemet.
I en anläggning för ledningssystemsutveckling i Enköping arbetar FMV med att konfigurera ett nytt stridsledningssystem för bataljon och nedåt för markförbanden så att det passar in i Försvarsmaktens ledningssystem för Insatsorganisation 14.
Battlefield Management System, BMS, skapar en rad nya möjligheter för användarna:
- Möjligheten att hålla reda på var de egna förbanden befinner sig med högre upplösning i tid och position
- Bättre möjlighet att navigera
- Effektivare logistik
- Möjlighet att distribuera din egen lägesuppfattning till andra. Om du ser fiende så är det enkelt att sprida det till många i det egna förbandet
- Bättre förutsättningar att hålla reda på var de andra i förbandet befinner sig och minska risken för vådabekämpning.
Från komponent till funktion
I linje med intentionerna i det stora förändringsprojektet där FMV tar ett helhetsansvar för försvarslogistiken i Sverige har projekt BMS samordnat flera parallella anskaffningsprocesser inom ledningssystem för bataljon till ett projekt.
– Genom att samordna flera anskaffningsprojekt av delsystem med gemensam ekonomi och projektledning får vi bättre styrning över den långa införandetiden. Vi vill också ge en samlad FMV-bild till Försvarsmakten. Ingen är behjälpt av att info kommer i flera olika kanaler, säger Ola Winberg, systemingenjör och ansvarig för systemledning för BMS.
Ansvar för hela systemet
Med FMV:s ökade ansvar för system under hela deras livscykel ökar också kraven på leveransen. I BMS-projektet möter man de högre kraven genom att snabbt få systemet i driftsfas.
– Jag vill se systemet live. Det är viktigt eftersom då kan vi börja få in konkreta användarsynpunkter. Att handla prylarna är enkelt. Även att integrera och leverera dem är relativt enkelt. Den största utmaningen ligger i att se till att det kommer på plats i Försvarsmaktens fordon och hamnar i ett drifttillstånd, säger Ola Winberg.
Genom att snabbt nå dit blir produkt- och projektledaren tvungna att se till att systemet fungerar och tidigt börja hantera fel och driftsavvikelser.
– Det här arbetssättet gör att vi tar ett helt annat ansvar än att bara göra leverans. Syftet är såklart att Försvarsmakten snabbare ska få användbara system, säger Ola Winberg.