Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Om FMV / Frågor och svar om FMV

Frågor och svar om FMV

1. Vad betyder FMV?

FMV står för Försvarets materielverk. Redan på 1600-talet inrättades Kunglig Krigskollegium som en direkt följd av att regalskeppet Vasa förlist två år tidigare. Behovet av ledning och förvaltning hade blivit för stora för att kunna skötas av kungen själv. FMV blev en myndighet på 60-talet. Fram till 1968 bestod myndigheten av flera olika förvaltningar för mark, sjö och flyg, men drivs idag som en gemensam myndighet.


2. Vad gör FMV?

FMV är en civil myndighet. Vi hjälper till att försvara Sverige genom att leverera materiel och tjänster till Sveriges försvar. Det innebär att vi tar reda på vad till exempel soldater och sjömän i Försvarsmakten behöver för att kunna göra sitt jobb och ser till att de får det. Vi ser också till att bland annat helikoptrarna, flygplanen och u-båtarna underhålls och repareras.


3. Var finns FMV och hur hittar jag dit?

FMV-kontor och provplatser där våra materiel testas finns på fyrtio olika platser i Sverige. Vårt huvudsäte finns i byggnaden Tre Vapen på Banérgatan 62 i Stockholm. Hitta till oss.


4. Är FMV en del av Försvarsmakten?

FMV är en självständig civil myndighet under Försvarsdepartementet. Sveriges övriga försvarsmyndigheter är Rekryteringsmyndigheten, Försvarshögskolan (FHS), Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Försvarets radioanstalt (FRA), Fortifikationsverket och Försvarsmakten.

FMV levererar materiel och tjänster till Försvarsmakten, men är alltså en egen självständig myndighet.


5. Hur många jobbar på FMV?

Vi är cirka 3 500 anställda.


6. Vilka yrken finns det på FMV?

Våra största yrkesgrupper är ingenjörer, mekaniker och inköpare, men här finns också många andra, till exempel jurister, sjuksköterskor, sadelmakare och meterologer.


7. Vilken utbildning krävs för att jobba på FMV?

Det beror förstås på vad man ska arbeta med. Myndigheten har två stora kluster, dels tjänster som kräver högskoleutbildning, dels tjänster som kräver lägst gymnasieexamen. För de tjänster som kräver högskoleutbildning är ingenjörer vår största yrkesgrupp och för de tjänsterna krävs civil- eller högskoleingenjörsexamen. Vanliga ingenjörsinriktningar är maskin, design och farkost, men vi har även många andra inriktningar som till exempel industriell ekonomi, teknisk fysik och kemi. Inom vårt verksamhetsområde förråd, service och verkstäder (FSV) krävs gymnasieexamen från till exempel fordonsprogrammet eller yrkeshögskoleutbildning t ex flygtekniker eller kvalificerad inköpare.


8. Om jag vill söka jobb hos FMV, hur gör jag då?

Alla våra lediga jobb annonseras här på fmv.se och där kan du också skicka in din ansökan. Du kan även prenumerera på våra lediga tjänster. Då får du ett mejl när vi har lediga tjänster inom det område du är intresserad av. De lediga tjänster som finns att söka just nu hittar du här.


9. Om jag vill göra ex-jobb på FMV, hur gör jag då?

Du skickar in en intresseanmälan via sidan Lediga jobb/Examensarbeten. Försök ange så utförligt du kan vad du är intresserad av och när i tiden examensarbetet ska göras, så blir det lättare för oss att avgöra var inom FMV som ditt examensarbete bäst passar in.


10. Hur styrs FMV?

FMV:s styrelse är ansvarig för FMV inför regeringen. Myndigheten är indelad i sex verksamhetsområden som tillsammans arbetar för att leverera den utrustning som försvaret behöver och se till att den fungerar när och där den behövs. De sex verksamhetsområden är:

Den dagliga verksamheten leds av generaldirektör Göran Mårtensson. Till sin hjälp har han sex staber med ansvar för ledning, ekonomi, personal, kommunikation, IT, juridik och säkerhet.

Ledningsstaben ansvarar för övergripande styrning och budgetering och samordnar planering och uppföljning i relation till övriga staber. Juridikstaben har ett särskilt ansvar för säkerhetsskydd och de juridiska aspekterna inom FMV:s verksamhet. De andra staberna ansvarar för övergripande styrning, uppföljning och stöd till övriga verksamheten inom sina respektive områden.

Klicka här för att läsa mer om FMV:s styrelse


11.Vad händer på FMV om det blir krig?

De personer som har en krigsplacering i Försvarsmakten, alltså har en utpekad uppgift i händelse av krig – och det är hemligt hur många de är – beger sig så snabbt som möjligt till sina förband. De som är kvar på myndigheten, vilket är många, jobbar på som vanligt och får förmodligen extremt mycket att göra med att hjälpa Försvarsmakten med kriget.


12. Vilka är FMV:s största pågående projekt?

Vårt största pågående projekt är flygplanssystemet JAS 39 Gripen. Vi arbetar med både den nuvarande C/D-versionen och den framtida E-versionen. Ett annat stort projekt är halvtidsmodifieringen (uppdateringen) av två ubåtar ur Gotlandsklassen och nybyggnationen av två helt nya ubåtar av typen A26.


13. Säljer FMV vapen?

Ja, vi är ansvariga för att sälja Försvarsmaktens övertaliga materiel, till exempel uniformer eller som i år, Bogserbåten Hera. De materiel vi säljer måste skapa försvarsnytta. Det innebär att försäljningen till exempel ska kunna ge större förrådsytor eller intäkter som sen kan investeras i annat. Vapen och ammunition säljs inte på den öppna marknaden.

Inspektionen för strategiska produkter, ISP fungerar som en kontrollmyndighet för försäljningen av försvarsmateriel i Sverige och till andra länder.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-10-31 16:21. Uppdaterad: 2016-10-31 16:34. Ansvarig: Visa e-postadress.