Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Nyhet

Stridsbåt 90HSM - en båt med väldigt hög prestanda och bra kvalitet

I år är det 30 år sedan stridsbåten togs fram i Sverige av FMV. Senaste versionen är Stridsbåt 90HSM med hög prestanda och ökad förmåga. Sammanlagt ska 18 nya HSM byggas och sista leveransen sker under 2020.

Stridsbåt 90HSM har kraftigt utökad verkansförmåga. Foto: Maja Hansson, Försvarsmakten

Stridsbåt 90HSM har samma skrov som sina föregångare men är ändå en helt ny båt. Från att ha varit mer av ett trupptransportfordon har den nu fått kraftigt utökad verkans- och spaningsförmåga samt ett plutonsledningssystem.

Den nya versionen har fått två nya starkare motorer från Scania samt en ny typ av vattenjet som är mycket effektivare än de gamla. Båtarna utrustas även med interceptorer, en slags datorstyrda trimplan, som förbättrar båtens prestanda samt skapar möjlighet för soldaterna att verka effektivt från däck.

När den nya konstruktionen togs fram arbetade man hårt för att hålla vikten nere. Genom att exempelvis ta bort minräls, frontlavettage, vattentank och toalett gjorde man det möjligt att installera vapenstation och ledningssystem. Viktkalkylen bygger på att en soldat i dag väger 135 kg med utrustning.

– Vi kan se att vi har fått en båt med väldigt hög prestanda och bra kvalitet. Det är en produkt som når upp till de höga krav som ställs för att fungera i militär verksamhet, säger Fredrik Hyllengren, projektledare för Stridsbåt 90HSM.

Fasta lastlådor

Förutsättningarna för att lasta materiel ombord har förbättrats genom fasta lastlådor, där det tidigare användes lastpallar eller lastnät. Numera kan varje soldat spänna fast sina vapen i transportutrymmet.

Båten har en fjärrmanövrerad vapenstation för en 12,7 mm kulspruta eller en granatspruta samt en ksp 58 som parallellvapen. Vapenstationen är stabiliserad och har en bra sensordel, med både dag och mörkerförmåga, vilket medför verkans- och spaningsförmåga på långa avstånd. Detta innebär en stor förmågehöjning för stridsbåten och vapenstationen kan med fördel användas även på andra plattformar, till exempel Bevakningsbåt 88.

Ombord finns ett plutonsledningssystem som bidrar till en ökad omvärldsuppfattning. Med hjälp av denna och båtens spaningssensor så ökar stridsbåtens betydelse jämfört med tidigare plattformar.

Direkt in i verksamheten

I samband med firandet av Stridsbåten 30 år vid Amfibieregementet, Berga överlämnades kompaniledningsbåtar och livstidsförlängda stridsbåtar till Försvarsmakten. Båtarna går direkt in i verksamheten och bidrar omedelbart till förbandets förmåga att lösa sina uppgifter.

– Vi har ett väldigt bra samarbete mellan FMV, industrin och Försvarsmakten, PTK Amf. Detta är bidragande till att vi nu börjar ta emot materielleveranser av mycket hög kvalitet. Det här kommer att resultera i att Försvarsmakten i närtid får väldigt potenta plattformar som ska verka fram till 2040, säger FMV:s projektledare Fredrik Hyllengren.

FMV:s projektledare för Stridsbåt 90HSM är Fredrik Hyllengren. Foto: Anders J Andersson.

Fakta Stridsbåt 90HSM

 • Konceptet till Stridsbåt 90 togs fram av FMV 1987 och den första byggdes två år senare.
 • Tillverkningen sker vid det tidigare familjeföretaget N. Sundin Dockstavarvet AB, som sedan 2017 ingår i Saab Kockums AB.
 • Skroven byggs i aluminium i Finland.
 • Stridsbåt 90 ersatte de äldre trupptransportbåtarna av 200-typ.
 • Stridsbåt 90 finns i flera olika versioner varav HSM är den senaste.
 • HSM står för Halv pluton, Skydd samt Moderniserad.
 • Stridsbåten är 15 meter lång och 3,8 meter bred. Djupgåendet 0,9 meter.
 • Vikt 18 ton (standardkonfiguering).
 • Maxfart med maxlast är 40+ knop.
 • 2 st Scania DI16.
 • Vattenjet S32 Mix flow.
 • Saab Trackfire är en fjärrstyrd vapenstation (Remote Weapon Station, RWS).
 • Stridsbåt 90 används också av Grekland, Malaysia, Mexico, Norge och USA.
 • Över 250-stycken Stridsbåt 90 är i tjänst i världen, varav ungefär 100 på export.
 • Den senaste nybeställningen består av 18 enheter Stridsbåt 90HSM som ska vara slutlevererade i slutet av 2020.
 • Stridsbåt 90HSM bemannas av tre personer och kan transportera 18 soldater.

 

Publicerad: 2020-02-18