Translate

Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Materielpodden

Vid FMV jobbar team av ingenjörer, jurister, ekonomer och tekniker med upphandlingar och komplexa utvecklingsprojekt, varav många är i teknikens framkant och ställer krav på affärsmässig och teknisk kompetens. I Materielpodden kommer några av myndighetens 1600 medarbetare att berätta om en del av sitt arbetsområde, ibland med inbjudna gäster. 

Välkommen till FMV:s materielpodd!

 

Uniformspodden

Tema uniformer, del 1 och 2

Uniformer förr och nu, det är temat för denna podd från FMV. Elin Jonasson och Magnus Brogren, som jobbar som systemingenjörer inom textilområdet, har bjudit in Martin Markelius, intendent vid Armémuseum, för att prata uniformer genom tiderna.

Elin Jonasson tillsammans med Martin Markelius, intendent vid Armémuseum, hade Magnus Brogren med via telefon när de pratade uniformer förr och nu. Elin och Magnus är systemingenjörer inom textilområdet vid FMV.

Del 1

I del 1 tar de avstamp i 30-åriga kriget där många soldater i den svenska armén var inhyrda från andra länder och man hade sina egna kläder, vilket gjorde det svårt att skilja de egna från fienden. Sedan tar man sig genom historien fram till mitten av 1800-talet och en rad olika uniformsmodeller och hur inflytandet från olika länder påverkat dessa.

Lyssna på del ett av två från din mobil

Del 2

I del 2 handlar det om vad det var som gjorde att de pråliga uniformerna fick ge sig för funktionen i uniformerna i slutet av 1800 och början av 1900-talet och det som gjorde att Sverige övergav den blå uniformen. Här kommer man också in på hur uniformerna utvecklats under 1900-talet och hur morgondagens uniformer kan se ut.

Lyssna på del två av två från din mobil