Det har inte förekommit några olyckor med åldrad eller felaktig ammunition inom det svenska försvaret sedan 1984. Tillvaratagna erfarenheter och regelbundna kontroller har gjort detta möjligt. Det säger Christer Daun, ammunitionsexpert vid FMV.
I stort sett all ammunition innehåller ett röksvagt krut, nitrocellulosa, som sönderfaller över tid, redan när det är nytillverkat börjar sönderfallet. När det sker utvecklas nitrösa gaser som gör att sönderfallet går ännu fortare. Då utvecklas värme och risk finns för självantändning.
Vid en incident 1968 upptäckte en person glödande granater på en hylla. När han med risk för eget liv kylde ner dem bröt han mot reglerna men förhindrade samtidigt en explosion. Krutet var inte redovisat och granaterna hade blivit liggande.
Sverige har inte haft några olyckor kopplade till krutets ålder, de få som skett har berott på felaktigheter i konstruktionen och handhavande, berättar Christer Daun, expert på ammunitionsövervakning vid FMV.
– Vi håller koll på allt krut genom att vi följer upp stabilisatornivån i krutet och går in och provar. Proven gör vi på två sätt, dels gör vi prov på de olika komponenterna som ingår och dels tar vi isär befintlig ammunition och inspekterar, säger Christer Daun.
Erfarenheter samlade under många år
Christer Daun har lång erfarenhet från ammunitionsområdet, exempelvis var han med när FMV inledde samarbete med Schweiz för 25 år sedan. Då handlade det om övervakning av 12-centimeters granaten Strix.
– Vi delade på övervakningsjobbet och gjorde upp en plan att vi skulle kontrollera vart femte år, vi räknade med fyra kontroller under livslängden 20 år. Nu är vi inne på 25:e året. Det har varit väldigt lite avvikelser. Systemet har visat sig bättre än vi trodde och det kommer förmodligen att leva i tio år till.
Vi har noll-vision för olyckor kopplade till åldrad och felaktig ammunition. Det säger Christer Daun, expert på ammunitions-övervakning vid FMV. Här med en 12 cm:s Svinggranat.
– Vi studerar om krutladdningarna som styr granaten fungerar, att funktionen är intakt. När vi tittar på komponenter så är det FOI som hjälper oss att kontrollera dessa, medan vi på FMV tar isär och gör nödvändiga kontroller.
Regelbundna kontroller
FMV plockar isär, kollar batterier, banmotortändare och krut. Industrin gör vissa prov och allt avslutas med provskjutning där sensorn kollas. Här mäter man hur granaten beter sig, om den träffar målet och hur motorerna går igång.
Hur viktigt det är att hålla koll på ammunitionen visar den allvarlig olycka som inträffade i Mali för två år sedan där två soldater från Nederländerna dog. När man började titta på ammunitionen så visade det sig att man hade köpt granaterna från USA i tron att de var kontrollerade där. Men så var inte fallet och den uppgiften hade försvunnit. Och själva hade man inte kontrollerat den.
Skulle det kunna hända i Sverige?
– Den här typen av olyckor ska inte kunna hända i Sverige. Det beror främst på två saker. Dels att vi byggt in de erfarenheter vi gjort i konstruktionen av ammunition och dels att vi gör kontroller, säger Christer Daun.
Fakta Strix
Strix, slutfasstyrd sprängvinggranat, är en 12-centimetersgranat för granatkastare. Utvecklades i Sverige på 80-talet och levererades 1994-96 till Försvarsmakten och den schweiziska armén.
Den har små styrimpulsmotorer, krutladdningar, som styr granaten och när målsökaren hittar målet kan den justera nerfärden. Ju högre upp den upptäcker målet med värme desto mer tid att justera. Slår ner ovanifrån i stridsvagnen och skjuts normalt från en dragen granatkastarpjäs, men kan även skjutas från den nya Granatkastarpansarbandvagn 90.