Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Att ha koll utan att synas

Huvudnavigering:

Att ha koll utan att synas

Hoppa till nyhetslistan

Tomas Kopp, projektingenjör på FMV, visar hjärtat i det taktiska modulära marksensorsystemet, en gateway som tar emot informationen från sensorerna som är utplacerade i terrängen. I videoklippet.

Ett smidigt och robust system för bevakning av ett område eller ett objekt som samtidigt är mobilt och lätt att använda – det var några av kraven som FMV-projektet stod inför.

Vi rör oss i terrängen vid Markstridsskolan i Kvarn. Ett antal sensorer är utplacerade för att övervaka området.

Tomas Kopp, som är projektingenjör vid FMV utmanar mig att se om jag kan upptäcka dem. Det är inte så lätt, för att inte säga omöjligt, och då vet jag ändå att de finns där, inom ett mycket litet område.

Det jag letar efter är bland annat en sensor som reagerar på ljud och vibrationer, en kamera som fungera i dagsljus- och mörker samt en sensor som känner av värmeförändringar inom sitt område.

– Sensorerna är väldigt lätta att gömma, det enda som sticker fram efter att man täckt över dem är en minimal antenn, säger Tomas Kopp.

Samlad information

När något aktiverar sensorerna skickar de informationen i form av händelsetyp, tidsangivelse och GPS-position till en bärbar dator, men även till en handburen kontrollenhet. Från de optiska sensorerna skickas bilder med låg upplösning.

Om en sensor registrerar en händelse får man larm och kan starta en kamera för att följa upp händelsen.Om en sensor registrerar en händelse får man larm och kan starta en kamera för att följa upp händelsen.

– Med hjälp av den samlade informationen från sensorerna kan den som övervakar systemet ta beslut om eventuell ytterligare övervakning i form av exempelvis videoupptagning av händelser eller distribution av informationen till annat system eller högre chef, säger Tomas Kopp.

Storleken på området eller objektet som ska övervakas avgör hur många sensorer och så kallade gateways som förbandet ska ta med sig på uppdraget. Sensorerna skickar information upp till en kilometer, vill man täcka större områden behöver man komplettera med en gateway som kan ta emot och skicka vidare upp till tio kilometer.

Modulärt och skalbart

En grupp soldater kan med hjälp av en handdator och ett par sensorer snabbt sätta upp en enkel övervakningsstation eller skapa en skyddad plats. Med upp till 30 sensorer går det att övervaka en större ledningsplats.

Just moduluppbyggnaden var en viktig faktor i den kravspecifikation som projektet arbetade fram i ett tätt samarbete med de kommande brukarna inom Försvarsmakten.

Tomas Stenström som leder projektet pekar också på den svåra avvägningen mellan vikt och prestanda. Speciellt viktigt för de enheter inom jägarbataljonen, säkerhetsbataljonen och underrättelsebataljonen som många gånger måste bära sin utrustning.

– Vi brottas alltid med avvägningen mellan vikt och prestanda. Här tycker jag att vi har lyckats med drifttiden på batterierna och räckvidden på systemet kontra mängden grejer som förbanden ska släpa med sig, säger Tomas Stenström.

Lätt att använda – ett måste

En annan viktig aspekt är användbarheten, att det ska vara enkelt att använda. Här menar Tomas Stenström att det håller måttet.

– Det tar cirka tre minuter att sätta upp ett mindre system. Då tycker jag att det lever upp till kravet – plug and play.

Innan marksensorsystemet blir fullt integrerat i förbandens verksamhet återstår en del arbete. Förutom utbildning handlar det om att Försvarsmakten ska skapa metoder för hur man ska använda systemet inom olika områden.

Thomas Lundgren, bataljonsföreståndare inom 32 Underrättelsebataljonen, har jobbat med FMV för att ta fram kraven inför upphandlingen. Han pekar på robustheten och att det är enkelt att få på plats i fält.

– I en skarp situation kommer vi att spara människoliv då vi inte behöver exponera oss utan kan ha en mer tillbakadragen position och ändå kunna bevaka. Vi får även en mycket bättre uthållighet i bevakningsuppdragen.

Fakta - Taktiskt modulärt marksensorsystem (TMM)

Försök hitta den här rörelsesensorn.Försök hitta den här rörelsesensorn. TMM ska vara ett pålitligt övervakningssystem som aktivt eller passivt stöder förband i deras övervakningsuppgifter. Det kan handla om skydd av förband eller objekt, men också om inhämtning av information. Användaren av TMM skall kunna upptäcka, varna, klassificera, identifiera, reagera, fatta beslut samt dokumentera händelsen baserad på gjorda iakttagelser.

TMM är ett autonomt system uppbyggt av sensorer, gateways, kameror och kontrollenheter (central och handburen). Kommunikationen mellan de olika enheterna sker med hjälp av ett radiobaserat ad-hoc-nätverk som automatiskt byggs upp för avstånd upp till 1000 m (LOS).

Radionätet är uppbyggt som meshnätverk där alla komponenter kan kommunicera med varandra och vidarebefordra informationen till alla inom sin radioräckvidd. Om radiosignalen behöver nå längre så använder man ett gateway-par som sänder med en radioteknik som når minst 10 km (LOS).

Ingående komponenter är:

  • Seismisk/Akustisk sensorer
  • Passiv IR-sensorer (PIR)
  • Optiska sensorer
  • Gateway
  • Central kontrollenhet (ruggad bärbar dator)
  • Handburen kontrollenhet
  • ID-kamera
  • PTZ-kamera
  • Taktisk radar

Den svenska leverantören Exensor, som valdes av FMV i en konkurrensupphandling, har levererat liknande system till försvarsmakterna i Australien och flera länder i Europa.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-05-10 10:31. Uppdaterad: 2016-05-10 13:00. Ansvarig: Visa e-postadress.