Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Brasiliens första Gripen E-pla…

Huvudnavigering:

Brasiliens första Gripen E-plan överlämnat

Hoppa till nyhetslistan

Det första brasilianska Gripen-planet har gjort sina första testflygningar. Foto: Saab

Brasilien kommer att bli det sjätte landet som flyger Gripen och nyligen överlämnade Saab det första Gripen E till den brasilianske försvarsministern.

Brasilien har beställt 40 Gripen E-flygplan och nyligen fick landet sitt första flygplan vid en ceremoni i Linköping.

Planet har den brasilianska flaggans gröna färg på stjärtfenan och mitt på fenan sitter flaggans gula rektangel med en blå jordglob. Det var en stolt försvarsminister från Brasilien som talade vid ceremonin:

– Det är med stolthet vi ser leveransen av den första Gripen, vilket varit en dröm för Brasiliens försvarsmakt. Det är ett viktigt historiskt ögonblick för Brasilien – men detta är mer än ett försvarssystem, sade Brasiliens försvarsminister Fernando Azevedo e Silva.

Tekniköverföring mellan länderna

Han berättade i sitt tal hur generöst samarbetet med Sverige är och hur teknik överförs mellan ländernas industrier. Till exempel krävde Brasilien att piloten skulle ha en stor dataskärm framför sig. Skärmen som utvecklats av ett brasilianskt företag blev så bra att svenska flygvapnet beslutat att sätta in den i alla sina Gripen E.

Att fler länder använder Gripen gynnar Sverige och det svenska försvaret.

– Sveriges och Brasiliens flygplan är i allt väsentligt lika. Det är mycket bra att vi får möjlighet att dela kostnader för utveckling på ett sätt som vi kanske inte orkat med på egen hand, säger flygvapenchef Mats Helgesson till DN.

Sverige har beställt 60 Gripen E för 36 miljarder kronor och Brasilien 36 plan för 40 miljarder kronor.

Det första brasilianska Gripen-planet har gjort sina första testflygningar. Foto: Saab

Stark svensk kompetens

– Det är mycket pengar – men det är också i grunden ett erkännande av svensk teknologi och vår förmåga att utveckla stridsflygplan. Vi är ett av de få länder i världen som har den kompetensen. Detta är ett viktigt bevis att vi står oss väl i konkurrensen och att våra produkter är bra, säger försvarsminister Peter Hultqvist till DN.

Slutmonteringen av hälften av de brasilianska planen ska ske lokalt och den brasilianska tillverkaren Embraer gör även delar till planet.

– För Sverige är det viktigt att ha en långsiktig kund av det här slaget. Det är ett strategiskt partnerskap som leder till en säkerhetspolitisk dialog och arbetstillfällen, säger Peter Hultqvist.

– Det finns även andra länder i Latinamerika som visat intresse för Gripen. Jag har till exempel träffat en delegation från Colombia som ställt väldigt mycket frågor, intygar försvarsminister Peter Hultqvist.

Det brasilianska planet ska genomgå prov i Sverige under ett år innan det flygs till Brasilien.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-09-11 15:44. Uppdaterad: 2019-09-11 15:53. Ansvarig: Visa e-postadress.