Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Chef på FMV nominerad till Fra…

Huvudnavigering:

Chef på FMV nominerad till Framtidens kvinnliga ledare 2016

Hoppa till nyhetslistan

Elin Sobczak, sektionschef för externa resurser och tjänster på FMV i Stockholm.Elin Sobczak, sektionschef för externa resurser och tjänster på FMV i Stockholm.

I går utsåg chefsorganisationen Ledarna Framtidens kvinnliga ledare 2016. Elin Sobczak, FMV, var en av de nominerade till priset.
– Det känns roligt att bli uppmärksammad, säger hon.

För tionde året i rad rankar Ledarna landets 75 främsta unga kvinnliga chefer, som gör skillnad och visar på ett bra ledarskap. Kvinnorna på rankinglistan är mellan 20 och 35 år gamla och arbetar som chefer eller ledare. De bedöms för sina prestationer under 2015 och tidigare enligt kriterierna: resultat och uppnådd position, personliga egenskaper och potential. I år korades Anna Brynås, vd och koncernchef Swedish Biogas International, till Framtidens kvinnliga ledare 2016.

Elin Sobczak är sektionschef för externa resurser och tjänster på FMV i Stockholm, men växeltjänstgör just nu på Försvarsdepartementet. Hon placerade sig på den så kallade varma listan, plats 51-75 utan inbördes ordning.

– Det känns bra och jag är nöjd, med tanke på att det ursprungliga valet var cirka 300 personer. Jag har ingen aning om vem som nominerat mig, men det är så klart smickrande och det känns fint att bli uppmärksammad.

Vad driver dig som chef?

– Jag drivs av flera saker, dels så tycker jag om att skapa engagemang, men jag drivs framförallt av att se utveckling. Utmaningen ligger i att det inte finns en färdig väg att gå på, utan att man de facto måste testa sig fram. Att gå först har både sina för- och nackdelar och så länge det finns fler fördelar än nackdelar trivs jag. Är man modig som chef och vågar testa sig fram så finns det egentligen bara en garanti, du kommer att göra fel och misslyckas, men om du lyckas så är det ingen slump.

Vad är det roligaste respektive svåraste du har gjort in din
roll som ledare under 2015?

– Det jag skulle vilja lyfta fram är mina medarbetares engagemang och drivkraft. Att det är alltid vi, tillsammans, som löser situationer som uppkommer. En chef är ingenting utan sina medarbetare och det har varit mitt uppdrag att se till att ha fungerande team, vilket är både roligt och svårt. Alla människor har olika drivkrafter så det gäller att hitta individens drivkraft och arbeta utifrån den, så att man som team kan prestera.

– Det svåraste är att ständigt leda i förändring. Det har krävts många svåra beslut som har påverkat individer och det är alltid kännbart när man gör det. Det är som sagt inte enkelt att leda i förändring och att kunna förutse morgondagens utmaningar.

Vad tycker du behövs för att öka mångfalden i näringslivet i allmänhet och för att öka andelen kvinnliga chefer i synnerhet?

– Jag tycker det är för mycket fokus på svårigheter och problem som kvinnor har karriärsmässigt – det riskerar att bli en självuppfyllande profetia som gör att inga unga tjejer vågar satsa på karriären. Lyft istället fram de positiva exemplen och förebilderna som finns, för de är många! Sen tycker jag att man alltid ska stötta varandra, oavsett kön eller bakgrund.

Länk till Ledarna om priset

Direktlänk till listan över de nominerade


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-05-12 11:00. Uppdaterad: 2016-05-12 11:18. Ansvarig: Visa e-postadress.