Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Elvira den första som disputer…

Huvudnavigering:

Elvira den första som disputerar om totalförsvar

Hoppa till nyhetslistan

Elvira Kaneberg, FMV. Foto: Ulf Hall, Stiftelsen för kunskap och kompetensutveckling.

Fredag 8 juni disputerar Elvira Kaneberg, FMV, vid Jönköping International Business School. Hennes avhandling fokuserar på planering och ledning av krisberedskap och civilt försvar i Sverige.
– Den berör olika nätverk där aktörerna, relationerna och försörjningskedjorna är essentiella element inom totalförsvaret, säger hon.

I avhandlingen behandlar Elvira Kaneberg problematiken med hur olika försörjningsnätverk ska kunna utvecklas och samordnas för att ge en positiv effekt på Sveriges beredskap. Hon identifierar olika försörjningsnätverk, för att ge underlag till strukturer och nivåer i beredskapsplaneringen. Avhandlingen ger exempel på hur olika aktörer, som behöver ingå i den nationella beredskapsplaneringen, behöver koordineras för att möta snabbt förändrade krav på försvar och säkerhet. Olika planeringsnivåer kombineras med bland annat logistik och nätverksteori inom näringsliv och militära områden.

En viktig del utgörs av förståelsen för hur olika samhällsaktörer behöver bli involverade i planeringen för att möta komplexa krissituationer, inklusive krigshot, och förändrade hot mot samhället.

– Avhandlingen bygger på fem sammanhängande studier, varav tre är publicerade i specialiserade akademiska tidskrifter. Det är ett omfattande arbete bakom, bland annat har jag gjort 140 intervjuer med representanter för myndigheter och företag, säger Elvira Kaneberg.

Även inläsning av relevanta dokument och aktuell forskning, samt observationer från olika länder ligger till grund för avhandlingen.

– Jag har varit i Kanada, Finland, Polen och på Island och tittat på deras totalförsvar och hur de organiserat sig.

Helt annan planering

I avhandlingen drar Elvira Kaneberg tre huvudsakliga slutsatser:

  1. Sverige behöver en helt annan beredskapsplanering än idag för att möta förändrade och nya krav på beredskap och respons.
  2. Det civila samhället krisberedskap behöver organiseras på ett annat sätt än idag. Kommersiella, civila och militära aktörer behöver vara involverade i planeringen.
  3. De civila – militära relationerna behöver förbättras på alla plan.

En viktig slutsats i avhandlingen är alltså att beredskapen i det civila samhället behöver utvecklas och moderniseras för att samhället ska kunna möta snabbt förändrade hot och olika nya krav på beredskap. Effektiverare beredskapsplanering är en strategisk förmåga som innebär att aktörer ska fungera i de roller och med de uppgifter som bidrar till Sveriges säkerhet och försvar. Planeringen måste omfatta alla sorts risker och hot, även krigshot, och det ska vara ledande för hur samhällets aktörer behöver involveras i olika försörjnings- och beredskapsnätverk.

– Men det första vi behöver är en övergripande bild av hotet, som alla aktörer är överens om. Det är en förutsättning för beredskapsplaneringen, säger hon.

Läs intervju i tidningen Omvärld (pdf)

Vill du läsa Elvira Kanebergs avhandling? Efter den 8 juni hittar du den här: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hj:diva-39457


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-06-01 12:58. Uppdaterad: 2018-06-01 13:14. Ansvarig: Visa e-postadress.