Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Ett lyft för det ungerska flyg…

Huvudnavigering:

Ett lyft för det ungerska flygvapnet

Hoppa till nyhetslistan

Det ungerska flygvapnet har varit på FMV:s provplats i Vidsel för att öva. Här kan de träna på bland annat låghöjdsnavigering och bekämpning av mark- och luftmål. Något som de inte kan träna på hemmaplan i samma utsträckning. Se videoklipp på Youtube.

Kvalificerade flygövningar i Vidsel och uppgradering av det ungerska gripensystemet till Version 20 har lyft det ungerska flygvapnet. FMV:s projekt för Gripen Ungern har hållit i trådarna.

Videoklipp från övningarna i Vidsel från ungerska flygvapnet på Youtube

Det har varit ett intensivt år för FMV:s projekt Gripen Ungern. Projektet ansvarar för att leverera den förmåga som Ungern avtalat om i det kontrakt för gripensystemet som Sverige har med Ungern sedan leveransen 2006.

Kristian Säf PernseliusKristian Säf Pernselius är projektledare för Gripen Ungern vid FMV. Ett projekt som ansvarar för leverans och driftsupport, av allt från själva flygplanen till underhållsystem och samordning av utbildning för piloter och tekniker. Foto: FMV. – Vi ansvarar för leverans av materiel och sedan löpande driftsupport, av allt från själva flygplanen, underhållsystem och samordning av utbildning för piloter och tekniker, säger projektledaren Kristian Säf Pernselius.

Under 2018 har FMV genomfört två stora aktiviteter. Dels en stor uppgradering av det ungerska gripensystemet till version 20, dels en två veckor lång utbildnings-kampanj på T&E i Vidsel där piloter och tekniker övade på att bekämpa mål både på marken och i luften.

Övning för ny förmåga

Vid FMV:s provplats i Vidsel finns stora möjligheter att öva i det stora provområdet. Det lockar inte minst det ungerska flygvapnet. Tidigare har man tränat både bekämpning av luftmål och lågnavigering här och nu tog det ungerska flygvapnet med sig sex gripenflygplan, kringutrustning, tekniker och piloter för att samöva bekämpning av mark- och luftmål.

– Rent tekniskt fanns den här förmågan redan hos ungrarna, men nu ville man träna personalen och få allt att fungera tillsammans. Det är ju först då som man kan säga att man har en viss förmåga, säger Lennart Zettergren, ansvarig för utbildning inom exportverksamheten för gripensystemet vid FMV.

Under de två veckor man var i Vidsel genomfördes en rad skjutmoment mot både mark- och luftmål. Ungerska flygvapnet planerade tillsammans med FMV T&E Vidsel hela kampanjen samt hanterade sin egen utrustning, till exempel att ladda automatkanonen och hänga vapensystem så som GBU12, AGM65 Maverick och RB74 Sidewinder.

Ungerska flygtekniker utrustar ett eget gripenplan under proven vid FMV:s provplats i Vidsel. Foto: FMV.Ungerska flygtekniker utrustar ett eget gripenplan under proven vid FMV:s provplats i Vidsel. Foto: FMV.

– FMV Test och evaluering som driver provplatsen gjorde allt för att ungrarna skulle få ut så mycket som möjligt av övningen genom att bland annat nyttja dygnets alla timmar, säger Lennart Zettergren.

– Och ungrarna gillar Vidsel, de möjligheter och support som finns här för att genomföra denna typ av verksamhet saknar man i Ungern.

Uppgradering till den senaste versionen

Version 20 är den senaste uppgraderingen av JAS 39-systemet där mjukvaran nu uppgraderades för ungerska flygvapnet.

– De länder som använder JAS Gripen-systemet får inte exakt likadana förmågor i uppgraderingarna, det beror på vad man har avtalat om. Men i det stora hela så är det snarlika system i länderna, säger Staffan Bogg, tekniskt ansvarig inom projekt Gripen till Ungern på FMV.

Motorns styrsystem, planets styrsystem och avionik-systemet är exempel på delar i flygplanet som uppgraderas via mjukvara. Här finns också nya vapen, sambandsfunktioner, radar-funktioner och diverse förbättringar i gränssnittet mellan piloten och flygplanet.

– Mycket är nytt. Och det är många olika kontrakt som bygger upp förmågan och som ska samordnas. Vi har byggt upp det så att vi har ett kontrakt som omfattar alla brukarländer. En produktföreträdare på FMV håller i det och sedan koordineras utrullningen av förmågelyften via exportprojekten. Det underlättar för länderna, då det bara blir en kontakt för dem, säger Staffan Bogg.

För att förmågan i materielsystemet ska bli komplett krävs också stöd- och träningssystem, exempelvis omsattes simulatorn, Mission Trainer. Den gamla revs ut på flygbasen i Ungern och ersattes med en ny. När man installerade hård- och mjukvara och verifierade simulatorn ställdes projektet inför en rad problem.

– Vid sådana här stora aktiviteter uppstår alltid en del svårigheter, men planeringen från FMV och Saab samt det goda samarbetet mellan länderna gjorde det möjligt att få till både Vidselövningen och uppgraderingen av den ungerska flottan trots en väldigt snäv tidsplan, säger Kristian Säf Pernselius.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-11-13 11:00. Uppdaterad: 2018-11-13 11:05. Ansvarig: Visa e-postadress.