Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV inleder förhandlingar om a…

Huvudnavigering:

FMV inleder förhandlingar om anskaffning av Patriot luftvärnssystem

Hoppa till nyhetslistan

Sedan riksdagen fastställde försvarsbeslutet 2015 har Försvarsmakten och FMV utvärderat olika system för att förstärka Sveriges luftförsvar med ett medellångräckviddigt luftvärnssystem. Regeringen har nu gett bemyndigande till FMV att inleda förhandlingar om anskaffning av det amerikanska Patriot-systemet.

Affären är beräknad till drygt 10 miljarder kronor.

FMV kommer att överlämna ett så kallat Letter of Request for a government-to-government Letter of Offer and Acceptance till amerikanska ambassaden. Därmed är en process igångsatt som resulterar i att Sverige får en detaljerad offert.

– Det som händer nu närmast är att FMV startar samtal med våra amerikanska motparter och väntar in deras offert. Eftersom detta av USA klassificeras som så kallat Foreign Military Sales (FMS) av känslig materiel, så kommer också affären att notifieras i den amerikanska kongressen, säger Joakim Lewin, FMV.

– Vi har en ganska utmanande tidsplan. Samtidigt är det viktigt att ta den tid som behövs, så alla detaljer kring teknik, prestanda, tid och kostnader blir rätt. Det här är en omfattande investering i det svenska försvaret samt början på ett långsiktigt samarbete mellan Sverige och USA inom luftvärnsområdet, där våra diskussioner inte ens har börjat, avslutar Joakim Lewin.

Luftvärnssystem - systemets olika delarExempel på systemets delar. Grafik: Martin Ek/FMV

Klicka här för att ladda ner grafiken i ett större format

Luftvärnssystem - Systemets funktionerExempel på systemets funktion. Grafik: Martin Ek/FMV

Klicka här för att ladda grafiken i ett större format


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-11-07 18:00. Uppdaterad: 2017-11-07 18:00. Ansvarig: Visa e-postadress.