Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV lämnar Gripenerbjudande ti…

Huvudnavigering:

FMV lämnar Gripenerbjudande till Bulgarien

Hoppa till nyhetslistan

Om Bulgarien accepterar det svenska erbjudandet om statligt samarbete kommer FMV att leverera åtta Gripenplan inom 24 månader.

FMV har lämnat in det svenska Gripenerbjudandet till det bulgariska försvarsdepartementet. Ett erbjudande som omfattar åtta nya och fullt Nato-anpassade Gripen C/D-plan för det bulgariska flygvapnet.

Gripenplanen som FMV erbjuder Bulgarien är av den senaste MS20-standarden. De åtta flygplanen kan levereras inom 24 månader efter att kontraktet är undertecknat. Offerten inkluderar utbildning av piloter och mekaniker, samt full Nato-incidentberedskap inom ramen för den bulgariska budgeten. 

Joakim WallinFMV:s Joakim Wallin har lämnat in det svenska erbjudandet till Bulgarien.  – Vår syn är att ett mellanstatligt samarbete är någonting som definieras genom dialog och förhandlingar mellan parterna. Erbjudandet ska därför ses om en utgångspunkt för fortsatta bilaterala förhandlingar mellan våra länder, i syfte att nå ett för båda parter fördelaktigt långsiktigt samarbete, säger Joakim Wallin, chef för export och internationell verksamhet vid FMV. 

Utvecklingen av Gripen C/D fortsätter och systemet kommer att vara operativt i minst trettio år till.

– Den offert som vi nu lämnat in möter den bulgariska regeringens krav när det gäller budget, leveranstider och flygplansförmågor, förklarar Joakim Wallin.

Gripen C/D är ett beprövat stridsflygsystem och är idag en del av fem nationers luftförsvar. Det används, förutom Sverige, av Sydafrika, Tjeckien, Ungern och Thailand. Gripen används även i den brittiska testpilotskolan, Empire Test Pilot School (ETPS), för utbildning av stridspiloter från hela världen. Nato-medlemmarna Tjeckien och Ungern deltar framgångsrikt med Gripen i uppdrag och gemensamma övningar med andra medlemsländer.

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-10-03 10:30. Uppdaterad: 2018-10-03 10:33. Ansvarig: Visa e-postadress.