Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV levererar modifierad HMS S…

Huvudnavigering:

FMV levererar modifierad HMS Stockholm

Hoppa till nyhetslistan

Överlämning modifierad HMS Stockholm.Ombord på HMS Stockholm vid överlämningen från FMV till Försvarsmakten, Esko Forsén SKAB, Odd Werin FMV, Niklas Wiklund fartygschef HMS Stockholm och Johan Edelsvärd FMV.

Den 15 september lämnade FMV över HMS Stockholm till Försvarsmakten, vid en ceremoni i Karlskrona.

– Försvarsmakten ska använda fartyget för sjöövervakning, säger Johan Edelsvärd, projektledare FMV.

FMV fick uppdraget av Försvarsmakten att modifiera de befintliga korvetterna HMS Stockholm och HMS Malmö till fartyg med fokus på sjöövervakning. I uppdraget ingick också att säkerställa operativ tillgänglighet och drift till 2026.

 – Syftet är att ge Försvarsmakten en ökad operativ förmåga, säger
Johan Edelsvärd.

Johan Edesvärd.Johan Edesvärd. Inriktningen är att fartygen ska ha ett högt drifttidsuttag, vilket innebär att Försvarsmakten behöver två besättningar per fartyg.

Vid modifieringen har undervattenssensorsystemen och vissa av de tidigare vapensystemen, som utgör specifika korvettförmågor, lyfts av och utgått som bestyckningsalternativ. Fartygen kompletteras istället med system anpassade för sjöövervakningsuppgifter.

– Åtgärderna gör det möjligt att minska besättningsstorleken från 30 till 24 personer, vilket medger att Försvarsmakten kan använda sig av två besättningar utan allt för stor påverkan på personalekonomin, säger Johan Edelsvärd.

Det första fartyget som levereras är HMS Stockholm och det andra fartyget HMS Malmö kommer att levereras i juni 2017.

Pressad tidplan

Modifieringen av de båda fartygen sker med en mycket pressad tidplan.

– Hitintills har det varit vår största utmaning. Trots att åtgärderna inte är av den mest komplicerade arten, innebär en snäv tidplan att mycket måste klaffa för att vi ska gå i mål och leverera enligt plan. Försvarsmakten har tydligt kommunicerat behovet av att få ut flera plattformar, det vill säga fartyg, i operativ tjänst. Det har vi burit med oss under resans gång. Tydliga kommunikationsvägar och regelbundna möten med samtliga intressenter har gjort att vi kan leverera i tid, säger Johan Edelsvärd.

Fakta HMS Stockholm

HMS Stockholm är en sjöövervakningsplattform med förmåga att bekämpa mindre fartyg. Huvuduppgifterna är:

  • att patrullera och övervaka havsområden
  • genomföra sjötrafikkontroll
  • genomföra prejning och visitering
  • genomföra och delta i eskortering
  • bedriva marin underrättelseinhämtning inom det svenska territorialhavet och i den svenska ekonomiska zonen, samt i vårt närområde
  • Fartyget utgör en del av insatsförbandet 31.korvettdivisionen vid 3.sjöstridsflottiljen
  • Fartyget ska med besättning användas och utgöra en resurs i nationella operationer inom hela konfliktspektrat: Fred – Kris – Krig

Fotograf SKAB.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-09-16 11:46. Uppdaterad: 2016-09-16 12:05. Ansvarig: Visa e-postadress.