Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV levererar sambandsinfrastr…

Huvudnavigering:

FMV levererar sambandsinfrastruktur till Försvarsmakten

Hoppa till nyhetslistan

Peter Turesson, Försvarsmakten och Marianne Aulin, FMV.

Den 9 februari levererade FMV systemet Komnät FAST till Försvarsmakten vid en ceremoni på Blekinge flygflottilj, F17.

– Systemet är designat och utformat för att uppfylla de krav som ställs på flygsäkerhet, men har även hög operativ tillgänglighet, säger Anders Enbom, projektledare FMV.

Komnät FAST är benämningen på den fasta sambandsinfrastrukturen på insatsflottiljer, övningsbaser och övriga platser. Systemet införs under perioden 2015 – 2018 och ersätter det tidigare systemet TB90.

– Komnät FAST byggs upp av ett antal integrerade delsystem, där ett gemensamt kommunikationsnätverk bär samtlig trafik inom och mellan systemkomponenter samt angränsande system. De delsystem som ingår är delvis autonoma samtidigt som de, beroende på funktion, integreras mot ett eller flera andra delsystem, säger Marianne Aulin, FMV Anskaffning och Logistik.

Komnät FAST ingår i Försvarsmaktens Lednings System Tekniska System, FMLS TS, som ger övergripande styrning till alla ledningsstödsystem som FMV ansvarar för.

– Vi hämtar övergripande designstyrningar därifrån, i syfte att uppnå en sammanhängande arkitektur, säger Marianne Aulin.

Lämna över materiel

Komnät FAST är redan driftsatt på Försvarsmaktens flygflottiljer F17 i Blekinge, F7 i Skaraborg och F21 i Luleå, samt som ett utbildningssystem på Försvarsmaktens tekniska skola, FMTS.

– Installation, driftsättning och överlämning av materiel på övriga orter, det vill säga Uppsala, Malmen, Hagshult, Visby och Vidsel, kommer att ske under 2017-2018, säger Anders Enbom.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-02-20 13:55. Uppdaterad: 2017-02-20 13:58. Ansvarig: Visa e-postadress.