Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV levererar uppgraderad vers…

Huvudnavigering:

FMV levererar uppgraderad version av stridsledningssystem BMS

Hoppa till nyhetslistan

Anna Eriksson, Försvarsmaktens ledningssystemchef, tittar på nyheterna i stridsledningssystemet BMS. Den genomförda leveransen är en viktig del i arbetet med att införa ökad ledningsförmåga för Försvarsmaktens markförband. Foto Jimmy Croona/Försvarsmakten

FMV har nyligen levererat en uppgraderad version av mjukvarorna till det marktaktiska stridsledningssystemet BMS, Battlefield Management System, till Försvarsmakten och Amfibieregementet.
– Vi har utökat funktionaliteten med bland annat meddelandestöd, logistikledningsstöd samt driftledningsstöd, säger Rickard Berg, projektledare vid FMV.

BMS utgörs av ett antal delsystem med tre huvudkomponenter. Dels är det själva plattformen för datorstött ledningssystem, C2SLB, och dels Komnod, som omfattar interkomsystem och router, och dels taktisk radio.

Själva programvarorna som användaren ser i BMS är SLB Stridsledning Bataljon, PC-Dart för meddelandehantering och RSF, som används för logistikledning. BMS har testats i övningar med Amfibieregementet och utrustningen finns nu i några av förbandets stridsbåtar. Slutlig integration av BMS till Amfibieförbandet återstår.

Projektledare Rickard BergRickard Berg, FMV:s projektledare.
Foto Jimmy Croona/Försvarsmakten
– Införandet av BMS i Försvarsmakten ger ett efterlängtat tekniklyft inom armén med kortade ledtider för order, rapportering och förbättrad säkerhet vad gäller både kommunikation och informationshantering, säger Rickard Berg.

Överlämning av materiel blir nästa steg

BMS levereras med förmågetillväxt över tid vilket innebär att nya versioner kommer att levereras till Försvarsmakten under perioden 2019 – 2020. Under denna period kommer FMV även att påbörja överlämning av materiel.

– Äldre befintliga ledningssystem hanterade vi i nyligen överlämnad version medan nästa version medför ny radio samt att systemet då kommer att inneha brigadledningsförmåga. Nuvarande version är designat för ledning upp till bataljonsnivå, säger Rickard Berg.

Kommande version heter BMS 3.0 och levereras under fjärde kvartalet 2019. Förbandsinförandet av BMS i arméns förband kommer även sträcka sig bortom 2020.

Materiel på bred front

Förutom framtagande av ett typ-system så består huvuddelen av BMS-uppdragen av anskaffning av materiel till en stor del av arméns förband. Denna materiel utgörs främst av Komnod, och består av militär datorhårdvara och taktisk radio. Materielen anskaffas för att i bästa möjliga mån levereras i takt med fordonsintegration av BMS och införandeplan för förbanden.

Fram tills nu nu överstiger investeringsvolymen i BMS 1 miljard kronor. Med planerade framtida investeringar kommer totalbeloppet att uppgå till drygt 2 miljarder kronor.

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-09-27 11:00. Uppdaterad: 2018-09-27 13:23. Ansvarig: Visa e-postadress.