Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV på kvalitetssäkringsresa i…

Huvudnavigering:

FMV på kvalitetssäkringsresa i Kina

Hoppa till nyhetslistan

Karin Johansson, Stefan Lyander och Beatrice Gesslein går igenom de senaste proverna tillsammans med medarbetare vid fabriken i Kina.Karin Johansson, Stefan Lyander och Beatrice Gesslein går igenom de senaste proverna tillsammans med medarbetare vid fabriken i Kina.

FMV har tecknat ett nytt ramavtal med en leverantör för att försörja Försvarsmakten med uniform M87. Nyligen var ett team från FMV på besök vid fabriken i Kina för att kvalitetssäkra produkterna inför produktionsstarten.
– Vi får ut mycket av att vara på plats för då kan vi lösa saker direkt, istället för att ta det via mejl, säger Karin Johansson, ingenjör FMV Personlig utrustning.

Karin Johansson vid genomgång av testprotokoll. FMV har nu beställt cirka 35 000 plagg av uniform M87. Det handlar främst om plagg till herrmodellen av uniformen, bland annat skjortor, slipsar och plagg i små storlekar, men även vissa plagg i dammodell. Syftet med beställningen är dels att fylla på i lagren och dels att köpa in plagg som det är brist på idag.

– Vissa plagg som till exempel byxor lätt, en tunnare sommarbyxa, har inte funnits i dammodell tidigare, men det har vi beställt nu. Vi köper även ganska mycket separat tyg, några tusen meter, som används till uppsömnad av udda storlekar. Där har vi redan fått en del av leveransen på grund av att det varit brist länge, säger Karin Johansson.

Fabrik i Kina

Uniformsplaggen kommer att sys på en fabrik i Kina, som FMV inte jobbat med tidigare.

– Det är en bra fabrik och de är duktiga på det de gör. Fabriken är inte den modernaste, men de kan sin typ av produkter. De har sytt liknande produkter i 70 år och de är noga med att göra ett bra jobb, säger Karin.

– Jag fick intrycket av att de är stolta över det de gör. För dem är vi en liten kund men jag upplevde att de var otroligt receptiva på våra synpunkter och att de vill göra oss nöjda, säger Stefan Lyander, kvalitetschef FMV System och produktionsledning.

Syftet med besöket i Kina var att göra en kvalitetssäkring innan fabriken startar produktionen av uniformsplaggen.

– Vi kontrollerade bland annat att vi var nöjda med passformen och att fabriken följer de tekniska specifikationerna, säger Beatrice Gesslein, ingenjör FMV:s sektion för personlig utrustning.

Karin Johansson och Stefan Lyander vid en workshop vid en automatiska knappmaskinen. – Vi tittade också på detaljer, som sömmar, fickor, mellanlägg och axlar, säger Karin.

Eftersom en fabrik aldrig står stilla gäller det att tajma in besöket, så att det blir rätt i tiden.

– Det är bra att åka i ett sent skede, för då dyker det upp många småsaker som annars kan gå en förbi, säger Karin.

– Och vi kan fånga upp saker som behöver åtgärdas, medan det fortfarande är relativt billigt för alla att göra förändringar, säger Stefan.

Lyfta kvalitetsfrågor

Under besöket i Kina hade Stefan en dialog om kvalitetssäkring med företrädare för fabriken. De gick bland annat igenom kritiska procedurer, personalens utbildning, rutiner för kontroll under tillverkning, hantering av avvikelser och kundklagomål, fabrikens system för ständiga förbättringar och certifieringar vad gäller kvalitet och miljö samt socialt ansvar.

– Vi vill få dem att känna att det är viktigt för oss att få upp de här frågorna på agendan. Och ett sätt att hantera det är genom en bra dialog i produktionen och genom att lyfta kvalitetsfrågor, säger Stefan.

Han jobbar mycket med kravställning i tidiga faser och även om detta ramavtal baseras på en äldre upphandling, så tycker han att det är viktigt att skicka en signal till leverantören att kvalitetsområdet är viktigt för FMV.

– De krav vi har ställt i en upphandling ska vi också följa upp. Eftersom alla krav är kostnadsdrivande ska vi säkerställa att vi får ut det vi vill ha av kraven, säger han.

Sömnad av byxor.

Bra arbetssätt

Arbetssättet med att jobba i ett integrerat team med olika kompetenser, inom projektledning, produktion, kvalitet och inköp är bra, tycker Karin, Beatrice och Stefan. De gillar att jobba tillsammans och upplever att de lär sig mycket av varandra.

– Det var väldigt kul att resa med Stefan för vi har fått en inblick i hur man kravställer i tidiga faser. Det bra att ha med sig inför kommande projekt, säger Beatrice.

– För mig har det varit otroligt givande att få en inblick i produktionen och hur Beatrice och Karin jobbar på plats. Jag är övertygad om att detta är ett bra arbetssätt, säger Stefan.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-07-12 08:00. Uppdaterad: 2017-07-12 08:00. Ansvarig: Visa e-postadress.