Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV uppdaterar Ungern-avtal

Huvudnavigering:

FMV uppdaterar Ungern-avtal

Hoppa till nyhetslistan

Från FMV var det chefen för Gripenprogrammet Dan Averstad och chefen för system och produktionsledningen Johan Svensson som skrev under kontraktet. För Ungern var det General Director for Defence Economic Bureau, brigad general Péter Fodor.

FMV tecknade idag för den svenska statens räkning ett tillägg till hyrköpsavtalet av 14 stridsflygplan Gripen C/D med Ungern. Det ger Ungern mer flygtid och uppdaterade flygplan.

Det nya avtalet är en helhetslösning som bland annat ger Ungern utökad flygtid med 400 flygtimmar per år, från 1600 till 2000 timmar, där FMV bidrar med support för att klara av den utökade flygtiden. Avtalet är ett tillägg till det tioårsavtal som FMV tecknade med Ungern 2012 och som gör att Ungern kan flyga Gripen fram till 2026.

En annan del i tilläggsavtalet är att FMV förbinder sig att uppgradera de ungerska flygplanen till den senaste versionen av JAS Gripen, Version 20, den version som Sverige i dag använder. Avtalet reglerar även outnyttjad flygtid och följderna av två tidigare incidenter med ungerska flygplan.

Vid avtalstidens slut 2026 kommer de 14 gripenplanen att övergår i ungersk ägo.

Glada miner efter signeringen av avtalet, från vänster: Från Ungern Veronika Csatlos, MoD Department for Armament, Dr. jur Kinga Fail, Director for Military Technology and Prioritized Procurement Programs Directorate, ungerska försvarsattachén i Sverige, brigadgeneral Nándor Killian, Péter Fodor, General Director for Defence Economic Bureau och från FMV Johan Svensson, chef System- och produktionsledingen, Dan Averstad, chef Gripenprogrammet, Paul Brobäck, chef Ungernprogrammet och Joakim Wallin, chef export. 

Fakta:

Det var 2006 som Ungern inledde ett tioårigt hyrköpsavtal med den svenska staten om 14 stycken JAS 39 Gripen inklusive utbildning och support. 2012 förnyades avtalet till att gälla till mars 2026.
Sedan starten 2006 har Ungern flugit över 14 000 flygtimmar. Det ungerska flygvapnet har deltagit i många olika övningar, till exempel Baltic Air Policing, NATO QRA och luftförsvar Slovenien.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-02-20 14:29. Uppdaterad: 2017-02-20 14:39. Ansvarig: Visa e-postadress.