Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV uppgraderar de tjeckiska G…

Huvudnavigering:

FMV uppgraderar de tjeckiska Gripenplanen

Hoppa till nyhetslistan

Den svenska projektgruppen i hangaren med ett tjeckiskt gripenplan, målat för natoövningen Tiger Meet i somras.

FMV:s projekt Gripen Tjeckien har en stor uppgift framför sig. Det handlar om en stor uppgradering av det tjeckiska gripensystemet under 2018.

Fyra gånger om året genomför FMV:s projekt Gripen Tjeckien möten med sin tjeckiska motpart på Försvarsdepartementet. Mötena hålls växelvis i Stockholm och Prag. I samband med det senaste mötet i Tjeckien passade FMV på att informera piloter och tekniker vid flygbasen i Čáslav om läge och planer.

– Genom att tidigt informera piloter och tekniker så ger vi dem möjlighet att komma med synpunkter och därigenom säkerställa att vi gör det bästa möjliga för vår kund, säger Mikael Löfgren, projektledare för Gripen Tjeckien.

Tjeckisk variant av Version 20

Version 20 av gripensystemet är ett utvecklingssteg som tas succesivt i olika delar. Viss funktionalitet behåller Sverige för sig själv och Tjeckien har också valt lite annorlunda lösningar än Sverige. Därför krävs en speciell variant, Version 20 Tjeckien.

– Det är en grannlaga samverkansuppgift, särskilt eftersom de anskaffar en hel del hårdvara själva som ska jämkas samman med vår paketering och leverans av Version 20 Tjeckien, säger Mikael Löfgren.

Han är ändå förhoppningsfull inför arbetet.

– Vi upplever att miljön i Tjeckien är väldigt konstruktiv. De är duktiga, pålästa och ordningsamma. Vi får stort gehör för de problem som vi ser och uppleverar att vår motpart är resultatorienterad.

Kvartalsmöten med Tjeckien

Det är FMV:s uppgift som leverantör att regelbundet redovisa läget i projektet. Bland annat när det gäller support, uppkomna problem som påverkar kontrakten och planering inom utveckling och leverans.

– Avtalen mellan Sverige och Tjeckien ålägger FMV att leverera vissa funktioner vid vissa tillfällen och detta ger vi kontinuerlig information om, men vi ställer också krav på operatören att tillhandahålla olika typer av data vid vissa tidpunkter. Det handlar till exempel om licenser för att få använda viss utrustning från utländska myndigheter, säger Mikael Löfgren.

Han fortsätter:

– Självklart möter både vi på FMV och tjeckerna svårigheter som vi försöker överbrygga. Och inte alltför sällan vidtar vi okonventionella åtgärder för att hitta en bra lösning. Vi har ett väl fungerande projekt och vi jobbar för att överträffa kundens förväntningar.

Öppenhet minimerar riskfaktorer

Tjeckien har anammat det svenska systemet med delegerat ansvar på liknande sätt som den svenska operatören. De är också noga med att teknikerna ska kunna göra flera uppgifter och har delvis på grund av det en effektiv underhållsorganisation.

– Tjeckerna har också tagit till sig av det svenska flygsäkerhetsarbetet och de tjeckiska piloterna talar öppet och ärligt om vad de gör för fel utan att riskera reprimander. På det sättet kan vi hela tiden förbättra systemet och bygga bort riskfaktorer, säger Mikael Löfgren.

BILDTEXT:
Den svenska projektgruppen i hangaren med ett tjeckiskt gripenplan, målat för natoövningen Tiger Meet i somras. Christer Björk, Logistics Manager, Mikael Löfgren, Program Manager, Mikael Lexelius, Security Manager, Kristian Hammar, Training Manager och Sven Wiklund, Aircraft Manager.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-11-28 14:59. Uppdaterad: 2016-11-28 15:07. Ansvarig: Visa e-postadress.