Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Fältkockarnas kokbok

Huvudnavigering:

Fältkockarnas kokbok

Hoppa till nyhetslistan

Tony Boström var som byråintendent på Förplägnadsavdelningen vid FMV ansvarig för att ta fram ett nytt koktjänstreglemente och ny materiel till kok-grupperna inom Försvarsmakten på 1980-talet.

När FMV i början av 1980-talet tog fram en gemensam kokbok för försvarsgrenarna blev det succé. Kockarna tog med sig kokboken hem när de muckade. Så bra var den. Det säger Tony Boström som var ansvarig redaktör för kokboken.

Ing-Mari Karlsson vann FMV:s recepttävling för försvarets nya kokbok för mat i fält som kom ut 1983. Redan Napoleon insåg matens betydelse för soldaten. Hungriga soldater tappar motivationen. Den insikten fanns tidigt även inom det svenska försvaret.

I början av 80-talet fanns det hela sju olika kokböcker inom försvaret. De var från början av 1960-talet. Recepten i dem innehöll mycket fett, salt och socker och det här siktade FMV-projektet på att ändra när man tog initiativ till att skapa en ny gemensam kokbok för försvarsgrenarna.

– Jag blev redaktör och samlade ihop en grupp från de olika områdena. Vi bestämde att vi skulle göra en gemensam kokbok, säger Tony Boström, som då jobbade på förplägnadsavdelningen inom FMV.

Recepttävling

Kokboken som FMV tog fram 1983 hade målsättningen att soldaterna i fält skulle få omväxlande och näringsriktig mat.. Hur utformar man då en kokbok för kockar som ska laga mat i fält? Tony Boström berättar att det var viktigt att de recept som kom med i boken skulle kunna skalas upp till många personer och att de skulle kunna lagas på fältkök. Förvaring av råvaror fanns också med som ett krav. En målsättning var att soldaterna även i fält skulle få omväxlande och näringsriktig mat.

– Idéerna till recepten kom dels från den egna redaktörsgruppen och dels utlyste vi en recepttävling där vi fick in mängder av förslag.

Navarin hette det vinnande receptet. En stuvning på fläskkött, grönsaker och vitlök. Skaparen hette Ing-Mari Karlsson som då jobbade som köksbiträde på flygflottiljen F 21 i Luleå.

– Vi byggde upp kokboken så att alla recept finns för 1, 10 och 100 personer. Det underlättar när man är i fält och snabbt ska laga maten, säger Tony Boström.

Provlagades innan boken gick i tryck

Kokboken var så populär bland de värnpliktiga kockarna att de tog med sig den hem efter krigsförbandsövningarna. Innan kokboken gick i tryck fick kok-grupperna i förbanden prova att laga fältmässigt enligt recepten.

– Vi fick in många synpunkter och vi kunde justera i kokboken innan den gick i tryck, säger Tony Boström, som idag blickar tillbaka på många intressanta uppdrag under sin tid inom FMV.

140 recept ingick i kokboken. En del av dessa var anpassade till de mängder livsmedel som var upptagna i krigslivsmedelsstaten. De var anpassade efter varutillgång och beräknat behov i krig. Övriga recept togs med för att få så stor variation som möjligt i fredstid.

Recepten kvar idag

Kokboken trycktes i 15 000 ex, och de gick åt snabbt. Betyget från de värnpliktiga kockarna var högt. Kockarna tog med sig den hem här de muckade. Den trycktes på nytt flera gånger.

– Vi hade en kock från Operakällaren med när vi provade recepten, han satte alltid sin touch på recepten. Han trivdes otroligt bra att stå på en kokvagn och med att elda i pannan. Han kände att han kom tillbaka till något ursprungligt, öppen eld och lite av lägerliv, säger Tony Boström.

Hur är det idag då, har recepten i kokboken från 1980-talet överlevt? Jo, faktum är att de finns med än idag. Försvarsmakten har flyttat sitt fokus från internationella insatser till försvaret av Sverige igen och mathållningen går från portionsförpackad frystorkad mat till mat som tillreds i fält. Och då behövs kokboken igen.

Recept på grytan Navarin

Vill du laga den vinnande rätten från 80-talets kokbok har du receptet till fem personer här:

  • 1 kg färskt, benfritt fläskkött
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar, paprikapulver
  • tomatpuré
  • 2 gula lökar
  • 0,5 – 1 liter vatten
  • 150 g morötter
  • 100 g vetemjöl
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • vitlök/vitlökspulver

Skär köttet i ca 3x3 cm bitar, ansa och skär morötterna i bitar, skala och skär löken i bitar, lägg fett i stekpanna och bryn köttet tillsammans med lök och morötter.

Lägg köttet och grönsakerna i en gryta, strö över mjölet, tillsätt tomatpuré och vitlök. Tillsätt vatten och buljongen och koka på svag värme i cirka en timme. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Servera med kokt potatis eller ris.

Kokboken från 1980-talet är idag ersatt av nyare publikationer inom Försvarsmakten.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-12-17 17:19. Uppdaterad: 2018-12-17 17:47. Ansvarig: Visa e-postadress.