Vid de stora krigsförbandsövningarna på 1970- och 80-talet var kok-grupperna hjältar. De såg till att humöret var på topp med mat från koktraktorkärror med lågtryckspannor.
Tony Boström. Tony Boström jobbade på FMV:s förplägnadsavdelning under 1980-talet. Där tog man fram utrustning för att kunna rena vatten, kyla kött tillsammans med kokutrustning som lågtryckspannor och spisar med mera.
– Vi hade ansvar för alla tre försvarsgrenarna. Ansvar för att soldaterna skulle få rätt mat, på rätt tid och vid rätt plats.
Under övningarna hade sömn och väder tillsammans med maten en avgörande betydelse för humöret och stridsviljan. Över vädret rådde ingen, över sömnen rådde möjligen övningsledningen, men över maten rådde kok-grupperna.
Stora övningar krävde mycket mat
Innan nedskärningen av det svenska försvaret på 1990-talet mönstrade Försvarsmakten cirka en miljon soldater och sjömän. Krigsförbandsövningar genomfördes regelbundet. Och soldater vill ha mat, vem vill inte ha det, speciellt när man är ute i fält.
Mycket av utrustningen var på utgående, den hade hängt kvar sedan andra världskriget. FMV började då skapa nytt. Konstruerade och lade ut beställningar på industrin. Det handlade om charkuterivagn, rökerikärra, styckningsutrustning, kvarnar och fältbageri.
Tillredning av mat i fält med lågtryckspanna. – Vi hade ett antal slakteri- och bagerienheter med egna elverk och som bemannades av civil personal som kallades in vid krigsförbandsövningarna. Med en pluton på 53 soldater kunde vi försörja 15 000 soldater per dygn med kött, chark och bröd, berättar Tony Boström.
Övningarna omfattade ibland upp till 30 000 soldater. Och kok-grupperna hade att göra. Från frukostkaffet som puttrade igång vid 4-tiden, över frukost, lunch, middag och till kvällsmål framåt 21-tiden. Och så länge kok-gruppen fick tillgång till kor och grisar för slakt klarade man matförsörjningen dygnet runt under övningarna.
Modifiering av äldre materiel
Idag finns inte några kokplutoner. Försvarsmakten ser över verksamheten och planerar att återskapa den i ny form. Kok-container för halvfasta etableringar finns och används idag exempelvis vid den svenska campen i Mali.
Hemvärnet är de som i dagsläget använder koktraktorkärran och bandvagnskoket när de lagar mat under övningar. De genomför utbildning för matlagning i fält med en grund-del som är på sommaren och med en fortsättning för matlagning under vinter.
En hel del av den äldre materielen finns fortfarande kvar och är på väg att återtas. Exempelvis står koktraktorkärran från 1950-talet inför en modifiering för att öka rörligheten och lågtryckspannan och kokspisen, som nu eldas med oljebrännare istället för med ved, är förvisso gammal materiel, men fullt funktionell.
Men slakteri- och bageriplutonerna som fanns tidigare kommer inte att införas igen. Istället sköts försörjningen till fältköken via logistikkedjor. På några års sikt ska FMV börja ta fram helt ny materiel till kok-tjänsten inom försvaret. Matproduktionen i fält är på agendan igen i det svenska försvaret.
FMV arbetar med materiel till den nya kok-tjänsten. Här genomför FMV prov med den nya kokcontainern.
FMV tog fram en gemensam kokbok för alla tre försvarsgrenar. Mer om det i separat artikel.