Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Final i Ronneby

Huvudnavigering:

Final i Ronneby

Hoppa till nyhetslistan

Huvudansvariga från FMV för arbetet på F17 har varit Linda Reiterer, Fredrik Gustavsson, Peter Larsson och Patrik Rudander.

Efter flera års arbete vid flygflottiljen i Ronneby invigdes under fredagen den nya helikopterhangaren och helikopterplattan, den sista delen i det så kallade Ronnebypaketet.

Med dagens invigning av alla nya anläggningar i Ronneby slutförs det största byggprojektet inom försvarsområdet på många år.

– Flygflottiljen i Ronneby får en rad funktioner som gör det möjligt att bedriva en effektiv flygverksamhet under många år framöver, säger Peter Larsson, som är programledare för flygtrafiklednings- och flygplatssystem vid FMV.

FMV har ansvarat för många av de komplex installationerna med många beroenden, som krävt stor samverkan både inom FMV och med Fortifikationsverket och Försvarsmakten vid F17 samt olika leverantörer.

– Det har varit spännande att vara med och skapa en modern arbetsmiljö för personalen vid helikopterskvadronen i Ronneby, säger Fredrik Gustavsson, projektledare för FMV:s delar av installationerna.

Komplexa installationer

Här finns nu den nya helikopterhangaren med plats för sjutton helikoptrar av typen Helikopter 14 och 15 samt tillhörande uppställningsplatta utanför.

Tidigare har ett nytt flygledartorn färdigställts, samt platta och taxibanor för transportflyget, incidentplatta för JAS 39 samt infrastruktur och drivmedelsförsörjning.

Nybyggnationerna vid F17 i Ronneby är det största byggprojektet inom försvarsområdet på många år med det nya flygledartornet och helikopterhangaren som det mest synbara. Nu är det slutfört och överlämnat till Försvarsmakten. Foto: Försvarsmakten.

FMV har ansvarat för de ledningssystem som installerats, bland annat flygtrafikledningssystemet Mil i-ATC, tele och data, radiokommunikation, haverilarm, teknisk bevakning, teknisk försörjning för helikoptrar men även inredning och utrustning för verkstadsfunktionen.

En projektorganisation med representanter för FMV, Försvarsmakten, Fortifikationsverket och Luftfartsverket har lett arbetet. Det har varit en bra arbetsform då arbetet har pågått samtidigt som full flygverksamhet bedrivits vid flottiljen, menar Peter Larsson.

– Tillsammans har vi säkerställt verksamheten i Ronneby för många år framöver, det känns väldigt bra.

Fakta nybyggnation F 17

  • Helikopterplatta med kapacitet att samtidigt hantera sex Helikopter 14 och sex Helikopter 15
  • Helikopterhangar, total area 20 000 m2 med kapacitet för sjutton helikoptrar
  • Nytt flygtrafikledartorn med det integrerade flygtrafikledningssystemet Mil i-ATC
  • Transportplatta, 14 000 m2 med taxibanor, dimensionerad för Boeing C 17 Globemaster
  • Incidentplatta, 7 000 m2 med kapacitet att hantera fyra gripenplan samtidigt
  • Infrastruktur och drivmedelsförsörjning runt de nya anläggningarna

Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-10-20 13:48. Uppdaterad: 2017-10-20 14:03. Ansvarig: Visa e-postadress.