Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Fler Archerpjäser till Sverige

Huvudnavigering:

Fler Archerpjäser till Sverige

Hoppa till nyhetslistan

Regeringen föreslår i höständringsbudgeten att FMV får i uppdrag att anskaffa ytterligare 24 pjäser av artillerisystemet Archer till den svenska Försvarsmakten. Dessa var tidigare avsedda för Norge.

Archersystemet är ett snabbt och rörligt modernt artillerisystem med hög precision. Systemet kan snabbt förflytta sig långa sträckor och kan skjuta utan att operatörerna lämnar den skyddade hytten vilket höjer säkerheten markant. Dessutom omgrupperar Archer mycket fort, första skott kan skjutas sekunder efter att pjäsen har stannat och eldställningen kan lämnas lika fort efter sista skott.

De Archersystem som FMV redan levererat till Försvarsmakten och A9 i Boden har används för utbildning och träning under flera års tid. De återstående pjäserna av de första 24 kommer FMV att slutleverera under 2017.

– Vi påbörjar nu en dialog med industrin om hur produktion av de 24 systemen som var avsedda för Norge ska kunna genomföras. Detta gör vi för att när uppdraget kommer, efter riksdagsbeslut om budgeten, ska kunna teckna ett avtal med leverantören om anskaffning av systemen, säger Peter Elmlund, chef för AL Markmateriel vid FMV.

Regeringens ambition är att stärka den svenska artilleri-­förmågan. Man föreslår att hälften av de tillkommande 24 pjäserna stannar i Försvarsmaktens förbandsreserv. Resterande pjäser föreslår man att de säljs.

– När FMV får uppdraget att sälja de återstående tolv systemen kommer vi att påbörja ett försäljningsarbete. En försäljning skulle dels ge möjligheter till exportintäkter och dels en internationell partner att dela framtida drift- och underhållskostnader med, säger Peter Elmlund.

FMV kommer också på regeringens uppdrag att gå vidare och underteckna ett utträdesavtal med Norge.

Fakta

Sverige och Norge beslutade 2007 att tillsammans utveckla artillerisystemet Archer. Totalt skulle 48 pjäser tillverkas, 24 till respektive land. Norge meddelade 2013 till den förra regeringen att de avsåg att avbryta samarbetet.

Archers pjässystem är helt automatiskt och autonomt, det vill säga alla system för artilleriskjutning är integrerade. Pjässystemet är en renoverad och förbättrad utgåva av den tidigare Bofors-tillverkade Fälthaubits 77B. Den största skillnaden är det helautomatiska laddningssystemet samt nytt längre eldrör.

Pjässystemet har hög eldhastighet och stor räckvidd. Förmåga finns att avfyra olika typer av granater.

Det skjutande systemet är integrerat på en Volvo dumper A30E. Möjligheterna till snabb förflyttning och snabb avfyring gör systemet framgångsrikt och ökar förbandets säkerhet. Grupperingstiden är mindre än 30 sekunder, mot tidigare 10 minuter.

Projekt Archer


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-09-20 12:43. Uppdaterad: 2016-09-20 12:51. Ansvarig: Visa e-postadress.