Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Flygteknikern som satsar på cr…

Huvudnavigering:

Flygteknikern som satsar på cross

Hoppa till nyhetslistan

Till vardags servar hon JAS-plan. Men Madelen Appelgren är också en av Sveriges bästa motocrossförare. I år siktar hon på att bli topp tio i Sverige.

Madelen har arbetat som flygtekniker på FMV:s flygverkstad i Luleå i fyra år. Hon ser till att de svenska stridsflygplanen JAS 39 Gripen är i toppskick. Varierande arbetsuppgifter, trevliga kollegor och ett stort eget ansvar är några bidragande faktorer till att hon trivs mycket bra. På fritiden byter hon flygteknikeroverallen mot integralhjälm, mc-kängor och annan skyddsutrustning för att göra något hon brinner för - att köra motocross.

Topp tio i Sverige

Madelen Appelgren i flygverkstadenMadelen Appelgren i flygverkstaden. Madelen har sedan tidig ålder haft ett stort intresse för den fartfyllda sporten och hon köpte sin första motocross när hon var 18 år gammal. Hon har kört motocross i över sex år och satsar nu på topp tio i Sverige.

– Jag tror inte det är omöjligt, så länge jag tränar hårt och håller farten, säger Madelen.

Madelen tycker att SM i motocross är en av de roligaste tävlingarna att delta i. Det är ett stort arrangemang där hon får chansen att tävla mot de bästa. Totalt är det upp till fyrtio tjejer som försöker kvala in och av dem är det tjugo tjejer som får chansen att tävla. Men Madelen har inte möjlighet att delta i alla tävlingar, på grund av att de flesta SM-tävlingar anordnas i södra Sverige.

– Jag kan inte köra hundra mil för att delta i varje tävling, det kostar både tid och pengar. Men jag försöker delta i så många jag kan, säger Madelen.

Madelen är därför tacksam över att ha en förstående arbetsgivare, som ger henne utrymme att kunna delta i fler tävlingar.

– Pratar jag med cheferna i förväg så brukar det inte vara något problem att få ledigt för att hinna ta mig till tävlingarna i tid.

Madelen Appelgren

Inför en tävling tränar Madelen så mycket som möjligt, minst tre-fyra pass i veckan. Utöver motocrossträningen ser Madelen också till att träna både styrka och kondition eftersom motocross är en fysiskt krävande sport.

– I de perioder jag behöver träna mer är det bra med flextid, eftersom jag då kan styra mina arbetsdagar så att jag hinner träna mer efter jobbet, säger Madelen.

”Absolut inte en killsport”

Motocross är en mansdominerad sport och Madelen är den enda tjejen i sin klubb Boden NMS. Hon tycker det är tråkigt att intresset för sporten är så lågt bland tjejer och hon vill sprida budskapet om att motocross är en fantastisk sport som tjejer inte borde vara rädda för att testa.

– Det finns ingen anledning till att tjejer inte kan köra motocross. Det är en ganska tung sport men det handlar mer om teknik än styrka, det är absolut inte en killsport. 

 Madelen Appelgren på sin motocross


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-02-25 14:01. Uppdaterad: 2016-02-29 16:05. Ansvarig: Visa e-postadress.