Modifieringen av en gammal minjägare till ett modernt lagledningsfartyg har gått i mål. Mycket hårt slit men ett fantastiskt gäng att arbeta med. Det säger FMV:s projektledare Johan Stjernberg, och pekar på FMV-teamet, provturskommandot från marinen och varvets personal.
Delar av teamen som gjorde det möjligt. Ronnie Silverdahl från Öckerövarvet, Johan Stjernberg från FMV, Niclas Dahlström från SSPA, Mattias Edwardsson från Öckerövarvet, Kent Söderström från FMV och Per Sundström från FMV. Se videoklipp.
Om man behöver ett ledningsfartyg och inte har budget för att bygga ett helt nytt, hur gör man då? Då kan man ta ett minjaktsfartyg, ta bort utrustningen för minröjning och bygga om båten så att man bland annat får in ledningssystem och ledningsplatser.
HMS Skaftö byggdes 1997 på Kockums i Karlskrona. FMV har haft uppdraget att modifiera fartyget för att i framtiden vara lednings- och lagfartyg för 17:e amfibiebevakningsbåtkompaniet.
Försvarsmaktens målsättning för fartyget är att det ska stödja kompaniet med en ledningsplats med nytt ledningssystem och verka som stödfartyg åt kompaniet med logistikfunktion samt kunna genomföra sjöövervakning med kaj- och bottensök med fjärrstyrd undervattensfarkost.
Johan Stjernberg, projektledare på FMV, är det här enkelt att genomföra?
Det är enklare om man bygger nytt för då kan man anpassa fartyget direkt för uppgiften. Det svåra i det här fallet skulle jag säga är just att få in nya funktioner i befintliga utrymmen men också att välja var man ska lägga krutet. Det går ju att modifiera allt, men när budgeten sätter en gräns så måste man prioritera.
Nu har FMV tagit emot fartyget från varvet och sedan lämnade ni över fartyget direkt till Amfibiekåren, är du nöjd med leveransen?
Vi levererade fartyget i tid och utan en enda restpunkt att åtgärda från varvet, det är jag mycket nöjd med. Vi lyckades få ihop alla trådar tack vare ett jättebra samarbete mellan alla inblandade.
Vad behöver man för att lyckas med en sådan här "make over"?
Förutom ett dedikerat projektteam och ett hus fullt med marin kunskap som vi har här på FMV behöver man ha med användarna för att få deras erfarenheter och synpunkter. Och det har vi haft i form av provturskommandot från marinen. Sedan ska allt på plats och då behövs erfarna båtbyggare och tekniker.
Efter en konkurrensupphandling som överklagades, men där FMV fick rätt i förvaltningsdomstolen, gick uppdraget att bygga om HMS Skaftö till Öckerövarvet. Mattias Edwardsson är projektledare på varvet, han konstaterar att det varit ett utmanande jobb.
– Det är ju ett gammalt fartyg där mycket nytt skulle in. Det är framför allt ledningssystem och kommunikationsutrustning som har gjort att vi fått sätta oss tillsammans med FMV och tänka till både en och två gånger för att det skulle bli rätt.
HMS Skaftö lägger ut från varvet på Öckerö och styr mot hemmahamnen i Göteborg där 17:e amfibiebevakningsbåtskompaniet nu har ett fartyg som kan användas som lagledningsfartyg. Man kommer att kunna serva många andra enheter med mat från det nya köket. Från fartyget kommer man att kunna leda strid och försvara Sverige mot väpnat angrepp, möta kränkningar och angreppshandlingar samt agera för att tillvarata svenska intressen.

Utrustningen för minröjning är avrustad och in har kommit utrustning för ledning, men också helt ny brygga, nytt kök och nya motorer.
HMS Skaftö
Exempel på genomförda åtgärder:
- Installation av ledningssystem
- Ledningsplatser på bryggan
- Ny radiokommunikation
- Fler sovplatser
- Ombyggd brygga för bättre sikt och manöverförmåga
- Installation av ROV (fjärrstyrd undervattensfarkost)
- Nya motorer
- Nytt kök för att kunna serva flera fartyg
- Soprum för effektiv hantering