Idag lämnade FMV över stöd- och ledningsfartyget HMS Carlskrona till Försvarsmakten. Fartyget har genomgått en livstidsförlängning. Saab Kockums har utfört arbetet med att se över fartyget och befintliga system ombord.
Under perioden 1 augusti 2016 – 16 juni 2017 har FMV genomfört en så kallad livstidsförlängning av Försvarsmaktens stödfaryg HMS Carlskrona. Samtidigt har även en generalöversyn skett av fartyget.
Fokus för FMV:s uppdrag har varit att leverera ett sjö- och systemsäkert fartyg med bibehållna förmågor fram till 2025. Några av de åtgärder som är genomförda är:
- Nytt dricksvattensystem
- Renovering av generatoraggregat
- Byte hamngeneratorer
- Installation av styr och övervakningssystem för elkraftproduktion
- Ombyggd mäss
- Utbyggt nätverk
- Ny belysning för helikopter
Vid ceremonin där FMV lämnade över fartyget till Försvarsmakten deltog förutom FMV:s projektledare Helen Salomonsson från vänster: Daniel Oscarsson, vice vd ytfartyg Saab Kockums, Gunnar Wieslander, vd Saab Kockums, Odd Werin, chef FMV SPL marin, Patrik Ivarsson, fartygschef på HMS Carlskrona, Olof Öhrström, chef vid FMV AL Marin och Kenth Nilsson projektledare vid Saab Kockums.
Fakta HMS Carlskrona
Byggdes ursprungligen som ett minfartyg i början av 1980-talet. Vid en 20-årsrenovering 2002 byggdes landningsplattan i aktern om för att kunna ta emot även tunga helikoptrar, och 2009 utrustades hon för att även kunna fungera som stödfartyg. Som sådant stöder HMS Carlskrona stridande enheter med teknik, drivmedel, ammunition och sjukvård. Fartyget har till och med en egen modern sjukvårdsavdelning med operationssal.
HMS Carlskrona har i två omgångar medverkat i EU:s Operation Atalanta mot pirater i Adenviken, tidvis som ledningsfartyg för samtliga EU-styrkor. Inför det första uppdraget utanför Somalias kust 2010 utrustades fartyget med tyngre bestyckning och en RIB-båt för att kunna göra snabba bordningar av misstänkta piratbåtar.
Mer fakta om HMS Carlskrona