Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / HMS Carlskrona kastar loss eft…

Huvudnavigering:

HMS Carlskrona kastar loss efter översyn

Hoppa till nyhetslistan

HMS Carlskrona har genomgått en så kallad livstidsförlängning och är redo för nya uppdrag som stöd- och ledningsfartyg inom Försvarsmakten.

Idag lämnade FMV över stöd- och ledningsfartyget HMS Carlskrona till Försvarsmakten. Fartyget har genomgått en livstidsförlängning. Saab Kockums har utfört arbetet med att se över fartyget och befintliga system ombord.

Under perioden 1 augusti 2016 – 16 juni 2017 har FMV genomfört en så kallad livstidsförlängning av Försvarsmaktens stödfaryg HMS Carlskrona. Samtidigt har även en generalöversyn skett av fartyget.

Fokus för FMV:s uppdrag har varit att leverera ett sjö- och systemsäkert fartyg med bibehållna förmågor fram till 2025. Några av de åtgärder som är genomförda är:

  • Nytt dricksvattensystem
  • Renovering av generatoraggregat
  • Byte hamngeneratorer
  • Installation av styr och övervakningssystem för elkraftproduktion
  • Ombyggd mäss
  • Utbyggt nätverk
  • Ny belysning för helikopter

Vid ceremonin där FMV lämnade över fartyget till Försvarsmakten deltog förutom FMV:s projektledare Helen Salomonsson från vänster: Daniel Oscarsson, vice vd ytfartyg Saab Kockums, Gunnar Wieslander, vd Saab Kockums, Odd Werin, chef FMV SPL marin, Patrik Ivarsson, fartygschef på HMS Carlskrona, Olof Öhrström, chef vid FMV AL Marin och Kenth Nilsson projektledare vid Saab Kockums. 

Fakta HMS Carlskrona

Byggdes ursprungligen som ett minfartyg i början av 1980-talet. Vid en 20-årsrenovering 2002 byggdes landningsplattan i aktern om för att kunna ta emot även tunga helikoptrar, och 2009 utrustades hon för att även kunna fungera som stödfartyg. Som sådant stöder HMS Carlskrona stridande enheter med teknik, drivmedel, ammunition och sjukvård. Fartyget har till och med en egen modern sjukvårdsavdelning med operationssal.

HMS Carlskrona har i två omgångar medverkat i EU:s Operation Atalanta mot pirater i Adenviken, tidvis som ledningsfartyg för samtliga EU-styrkor. Inför det första uppdraget utanför Somalias kust 2010 utrustades fartyget med tyngre bestyckning och en RIB-båt för att kunna göra snabba bordningar av misstänkta piratbåtar.

Mer fakta om HMS Carlskrona 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-06-16 16:11. Uppdaterad: 2017-06-16 16:26. Ansvarig: Visa e-postadress.