Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Indirekt eld i fokus

Huvudnavigering:

Indirekt eld i fokus

Hoppa till nyhetslistan

Archer under förevisning. Foto: Staffan Hasselberg, FMV

Torsdagen den 30 augusti levererade FMV den 24:e och sista Archerpjäsen till Försvarsmakten vid en ceremoni på A9 i Boden. På programmet under dagen ingick även den första förevisningsskjutningen av granatkastarpansarbandvagn 90, Grkpbv 90.

I och med den här leveransen har FMV levererat den sista Archerpjäsen i den ursprungliga beställningen på 24 svenska pjäser. Det innebär att Försvarsmaktens båda artilleribataljoner nu är helt uppfyllda vad gäller numerären på pjäser.

ArcherArcher. Foto: Staffan Hasselberg, FMV Men det var inte bara Archersystemet som fick uppmärksamhet under dagen. Även nytillskottet i indirekt eld-familjen, Grkpbv 90, gjorde sin debut utanför ordinarie projektverksamhet, då den visades upp för bland annat försvarsminister Peter Hultkvist.

Senare under eftermiddagen genomfördes en förevisningsskjutning med både Archer och Grkpbv 90 för inbjudna gäster, med representanter från FMV, Försvarsmakten och leverentörerena BAE Systems Bofors och BAE Systems Hägglund.

– Det var en riktigt bra dag för oss som jobbar inom området indirekt eld. Att få belysa denna viktiga milstolpe i Archerprojektet på detta sätt och att få höra ifrån de inblandade parterna om det goda samarbete som har legat till grund för att vi idag har ett av världens främsta artillerisystem. Att vi dessutom kan visa upp Grkpbv 90, som kommer att utgöra en ordentlig förmågehöjare av de mekaniserade bataljonerna i Försvarsmakten, och höra åskådarnas positiva kommentarer om systemet, gjorde inte dagen sämre, säger Jonas Waltari, sektionschef FMV AL Mark.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-09-05 15:18. Uppdaterad: 2018-09-05 15:24. Ansvarig: Visa e-postadress.