Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Invigning av nytt flygledartor…

Huvudnavigering:

Nytt torn med modern arbetsmiljö

Hoppa till nyhetslistan

Det nya flygledartornet i Ronneby.

Idag invigdes det nya flygledartornet i Ronneby, där FMV ansvarat för den tekniska installationen av flygtrafikledningssystemen. – Det är roligt och glädjande att vara med och skapa en modern och bra arbetsmiljö för flygledare och underhållspersonal, säger Dan Ohlsson, FMV:s överdirektör.

Vid invigningen av det nya flygledartornet deltog representanter från FMV, Försvarsmakten, LFV och Fortifikationsverket, som alla samarbetat i byggnationen av det nya tornet.

– Tack vare att vi haft ett bra samarbete har hela projektet löpt väl, säger Micael Festin, projektingenjör FMV.

Det finns sju militära flygplatser i Sverige, varav två, Ronneby och Kallax, också har civil trafik. FMV ansvarar för den teletekniska installationen av flygtrafikledningssystemen på samtliga dessa flygplatser.

– Vi är mitt uppe i ett generationsskifte när det gäller flygtrafikledningssystem. Vi håller på att rulla ut systemet Mil i-ATC på alla sju flygplatser. Det är också det systemet som installerats i det nya flygledartornet i Ronneby.

Bättre placering

De första stegen mot ett nytt flygledartorn togs redan för 10 år sedan inom ramen för Ronnebypaketet, när man konstaterat att befintligt torn inte fyllde kraven på placering och kapacitet när nya helikoptrar skulle placeras på Ronneby.  Att det tagit så lång tid fram till att tornet blivit klart beror främst på olika politiska beslut.

Garnisonschef och flottiljchef överste Lars Bergström lämnar över nyckeln till LFV:s platschef Joacim StoltGarnisionschef och flottiljchef överste Lars Bergström lämnar över nyckeln till LFV:s platschef Joacim Stolt.– Det gamla tornet var dessutom uttjänt av arbetsmiljöskäl, så det hade inte varit rimligt att göra den nya installationen där. Då skulle vi fått riva ut allt och fått ett driftuppehåll på fyra till fem månader. Det hade inte varit acceptabelt. Nu blev det istället en speciallösning med reducerad kapacitet för flygplansrörelser under de tre sista veckorna det gamla tornet var i drift och sedan ett driftavbrott på ett dygn.

– När det nya tornet nu tagits i drift är det också glädjande att vi kan erbjuda en modern och bra arbetsmiljö både för flygledare och de tekniker som ska underhålla de tekniska systemen, säger Micael Festin.

Komplex installation

På våra militära flygplatser är det LFV som ansvarar för den operativa verksamheten i flygledartornet och det är därmed också LFV som ställer de operativa kraven på flygtrafikledningssystemen. Fortifikationsverket svarar för själva byggnaden och FMV för den tekniska installationen av flygtrafikledningssystemen och för kravställningen gentemot entreprenörer.

– Det är en komplex installation av avancerade tekniska system. Det är ett väldigt stort ansvar att installera ett flygtrafikledningssystem, som kräver väldigt mycket samarbete med Fortifikationsverket och LFV. Vi gör inte det här själva. För att klara ett sådant här projekt måste man hjälpas åt, säger Micael Festin.

FMV tillsammans med LFV har hanterat flygsäkerhetsarbetet som måste genomföras vid sådana här installationer. Vårt arbete ska sedan granskas och godkännas av Transportstyrelsen före driftsättning.

Landshövding Berit Andnor Bylund klipper bandet.– Det är noga reglerat och vi måste göra rätt hela vägen. Vi har testat allt ett antal gånger under resans gång, för att vara helt säkra på att allt fungerar. Det får inte finnas minsta tvekan.

Även F17, Försvarsmaktens förband i Ronneby, har varit en viktig samverkanspartner i arbetet med det nya tornet.

– De har det tekniska ansvaret för systemen när de är i drift och är med i loopen just för att säkerställa att driftansvaret fungerar.

Nytta för civila samhället

Den första flygningen efter driftsättningen av det nya tornet, den 20 december 2015, var en helikopter från Sjöfartsverket, därefter ett reguljärt civilt flyg Ronneby till Stockholm Bromma.

– Den reguljära civila trafiken på flygplatsen kom alltså igång innan den militära. Så det här är ett av få tillfällen där vi direkt ser nyttan för det civila samhället med ett projekt där FMV medverkar, säger Micael Festin.

Foto: Kent Löving, Försvarsmakten


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-02-05 14:00. Uppdaterad: 2016-02-05 14:36. Ansvarig: Visa e-postadress.