Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / JAS 39 Gripen E i luften

Huvudnavigering:

JAS 39 Gripen E i luften

Hoppa till nyhetslistan

Idag lyfte version E av det svenska stridsflygplanet för första gången och genomförde en 40 minuter lång första flygning.

Flygningen som skedde vid Saabs flygfält i Linköping gick planenligt och Thomas Eriksson som är projektledare för Gripen E vid FMV konstaterade att det såg lugnt och stabilt ut.

– Jag pratade med provflygaren som var mycket nöjd. Nu kommer man att jobba vidare med de fortsatta provflygningarna redan nästa vecka. Det är flygplanets grundegenskaper som provas nu, de olika systemtesterna kommer längre fram.

Den första flygningen är en viktig milstolpe i utvecklingsprojektet som ska ge det svenska flygvapnet tillgång till förbättrade förmågor inom beväpning, skydd och räckvidd, egenskaper som är nödvändiga för att kunna möta framtidens hot.

Läs mer om JAS 39 Gripen


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-06-15 13:30. Uppdaterad: 2017-06-15 13:30. Ansvarig: Visa e-postadress.