Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / "Jag måste kunna styra Patrik …

Huvudnavigering:

"Jag måste kunna styra Patrik med decimeterprecision"

Hoppa till nyhetslistan

Fredrik Söderlund och Patrik Olsson. Foto: Patrik Ljungman.

I morgon genomförs loppet Tough Viking i Stockholm. Banan går genom lera, eld, iskalla bassänger och över klätterhinder. En av deltagarna är Patrik Olsson, som är blind. Han kommer att springa tillsammans med FMV-medarbetaren Fredrik Söderlund.
– Vi kommer att springa sida vid sida och hålla i en kort elastisk repstump för att inte komma för långt ifrån varandra, säger Fredrik.

Tough Viking är en åtta kilometer lång hinderbana som genomförs på Stockholm stadion och i den angränsande Lill-Jansskogen. Fredrik Söderlund har tränat tillsammans med Patrik Olsson sedan förra sommaren för att kunna ta sig igenom den fysiskt krävande banan med många tekniskt svåra hinder.

– Jag måste kunna styra Patrik med decimeterprecision när vi springer mellan stenar och uppstickande rötter. Det gör jag genom att försiktigt trycka mig mot Patrik eller genom att dra honom till mig med repstumpen, säger Fredrik.

Han använder sig också mycket av beskrivande kommunikation för att Patrik ska veta hur hindren ser ut, för att han ska kunna räkna ned avståndet till hindren och veta vilka grepp han behöver leta efter.

– Det har fungerat över förväntan när vi tränat tillsammans.

Patrik och Fredrik tränar tillsammans. Foto: Maria Ahlgren.Patrik Olsson och Fredrik Söderlund tränar. Foto: Maria Ahlberg. 

Kost och hälsa

Fredrik Söderlund är major i Försvarsmaktens Helikopterflottilj, men jobbar nu på FMV i Linköping. Hans intresse för kost och hälsa började för cirka tio år sedan.

– Jag passerade 40 och märkte att jag dragit på mig en tio-tolv kilo extra och fick svårt att klara de fysiska baskraven för officerare. Under ett halvår försökte jag träna mer, men det gav inte önskat resultat. Då insåg jag att jag måste göra något åt kosten. Jag började äta en kost med låg andel snabba kolhydrater och mer av bra fetter.

Vikten gick ned, han blev dessutom piggare och orkade mer. Intresset för kost och hälsa växte och han började hjälpa kollegor som var överviktiga i olika grad.

Fredrik har också hjälpt några personer i Försvarsmakten med diabetes typ 2.

– Jag har hjälpt dem att bli helt medicin- och symptomfria med hjälp av kostförändring.

Fredrik utbildade sig så småningom till kostrådgivare.

– Idag är kost och hälsa ett stort fritidsintresse, jag följer vad forskningen pekar på och föreläser också ibland.

Delat intresse

Genom olika forum på nätet kom Fredrik i kontakt med Patrik Olsson, som delar hans intresse för kost, hälsa och träning.

– Jag blev blind för sju år sedan, det är en relativt vanlig komplikation av min sjukdom, diabetes typ 1. För att inte drabbas av ytterligare komplikationer hämtade jag in mer kunskap och fann att en kost med låg andel kolhydrater håller blodsockret stabilt. Det underlättade drastiskt för mig att beräkna mitt insulinbehov. Jag måste ha mycket noggrann kontroll på mitt blodsocker i kombination med den fysiska ansträngningen, säger Patrik.

Fredrik och Patrik tränar tillsammans. Foto: Patrik Ljungman.Fredrik Söderlund och Patrik Olsson tränar tillsammans. Foto: Patrik Ljungman. 

– Vi gillar båda styrketräning och lite äventyr. Och när vi hörde talas om Kostfonden och en kommande forskningsstudie ville vi göra något för att uppmärksamma det och valde då att springa Tough Viking tillsammans, säger Fredrik.

Forskningsstudie om kost

Forskningsstudien ska genomföras av forskare på Karolinska sjukhuset och är den första i världen att undersöka om kostens sammansättning kan underlätta för insulinbehövande diabetiker att sköta sin sjukdom. Den ideella föreningen Kostfonden samlar nu in pengar till studien.

– För mig är det en stor sak, att utmana mig själv genom att bli den första blinda personen att springa ett Tough Viking-lopp och att skapa uppmärksamhet för den forskning som kan ge bättre kostråd till diabetiker, säger Patrik.

– Både Patrik och jag har en väldigt bestämd uppfattning om vilken kost som kan hjälpa diabetiker bäst. Vi tror att forskningsstudien kommer att slå väl ut och att resultatet kommer att ha stor betydelse för många diabetiker, säger Fredrik.

Och de båda ser fram emot lördagens lopp.

– För mig är det ett roligt, men också viktigt projekt. Jag lever gärna efter FMV:s värdegrund, både på arbetet och på min fritid, att göra saker möjliga och att skapa nytta, säger Fredrik Söderlund.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-05-12 07:00. Uppdaterad: 2017-05-12 07:00. Ansvarig: Visa e-postadress.