Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Kamouflagemönster inspirerar m…

Huvudnavigering:

Kamouflagemönster inspirerar modevärlden

Hoppa till nyhetslistan

Inom street wear är kamouflagemönster alltid populärt, så även i Försvarsmakten.

Den militära uniformen och dess kamouflagemönster har i många år fungerat som en inspiration till modevärlden.
– Kamouflagemönster är alltid stort inom den kultur som kallas street wear. I den övriga modevärlden går mönstret in och ur trend hela tiden, säger Erika Nylund, textilingenjör FMV.

I nästa vecka är det Stockholm Fashion week, där designers och märken visar sina kommande kollektioner.

– Under det senaste året har det varit trend med kamouflagemönster. Bland annat har Kanye West mycket kamo i sina senaste kollektioner, säger Erika Nylund.

Men det finns stora skillnader i det tyg som militären använder, jämfört med modeindustrin. I det militära är syftet med kamouflagemönstret att soldaten inte ska synas i terrängen. Därför är kamouflagemönster och färger inspirerade av hur naturen ser ut i det land där det ska användas.

Erika NylundErika Nylund, textilingenjör FMV. – Vår sommaruniform är gjord för granskog, med olika gröna färger i stora och kantiga plattor. I Sydeuropa har man mer brända färger, som grönt, brunt och rött, säger Klas Åberg, projektingenjör FMV.

Uniformstyget har dessutom skydd i IR-våglängder, det vill säga infrarött ljus, vilket innebär att man är kamouflerad även utanför det synliga ljuset.

Tyget har dessutom flamskydd och stöter också ifrån sig olja och bensin.

– Soldaten hanterar vapen som kan vara både oljiga och insmorda med fett. Det ska försvinna från tyget. Det är för att om det börjar brinna ska oljan inte hjälpa till att förstärka branden, säger Klas Åberg.

Siluett med funktion

Förutom mönstret inspireras modeskaparna av de militära plaggen, så som kängor, jackor och byxor. Klassiska plagg är den amerikanska jackan M65, med stora fickor, och den så kallade cargobyxan, med dragsko i byxslutet. Men att plaggen är populära inom modeindustrin betyder inte att den svenska uniformen M90 alltid är modern.

– Uniformerna är moderna ungefär vart tionde år. Det beror på att man inom modet ändrar siluett, ibland ska kläderna sitta tajt, ibland är det mer fyrkantigt. Uniformen M90 har sett likadan ut sedan 1990 och det har med funktionen att göra, säger Klas Åberg.

Anledningen till att uniformens siluett är konstant är att den fyller en viktig funktion.

– Siluetten är framtagen för att ge bästa möjliga funktion, rörlighet och luftspalt, som skyddar mot värme vid till exempel en explosion. Det finns en tanke bakom allting, säger Erika Nylund.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-01-18 10:00. Uppdaterad: 2018-01-18 10:00. Ansvarig: Visa e-postadress.