Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Klart för bränsle till Försvar…

Huvudnavigering:

Klart för bränsle till Försvarsmaktens flygplan och helikoptrar

Hoppa till nyhetslistan

Fördjupade studier av försörjningskedjan av bränslets väg fram till tankning av JAS-planen gav FMV ett bra utgångsläge för att uppnå besparingar i den nya upphandlingen av flygbränsle.

FMV har tecknat ett avtal med AirBP Sweden AB för leveranser av flygfotogen till Försvarsmaktens flygplan och helikoptrar för 2018 och 2019. Drivmedelskvalité, långsiktigt miljöarbete och krav på deltagande i kris- och beredskapsplanering är viktiga delar av avtalet.

Innan FMV drog igång den nya upphandlingen av flygfotogen genomförde FMV:s enhet Marknad & Inköp ett så kallat kategoriinitiativ. Där gick man igenom marknaden för flygdrivmedel. I det arbetet deltog medarbetare från både FMV och Försvarsmakten.

– Vi gjorde analyser av hela försörjningskedjan från det att bränslet kommer till Försvarsmaktens cisterner fram till dess att flygplanen tankas. Det gav oss ett bra utgångsläge när vi satte upp villkoren för upphandlingen och gör att vi kan nå besparingar och säkerställa drivmedlets kvalitet, säger Pernilla Berger, strategisk inköpare FMV.

Under kategoriinitiativet genomförde man marknadsdialoger med tre aktörer. Av dessa lämnade två in anbud i upphandlingen av Flygfotogen 75.

– Det nya avtalet ställer även större krav på leverantören än tidigare avtal gjort när det gäller deltagande i planeringen inför övningar, kris- och beredskapsplanering. Avtalet omfattar även alternativa försörjningslösningar som ska kunna användas om det uppstår störningar i den ordinarie försörjningskedjan, säger Pernilla Berger.

Tankning JAS 39 Gripen.

Avtalet ställer även högre krav på leverantörens miljöarbete. Leverantören ska exempelvis ta fram en miljöplan. Miljöplanen ska visa hur leverantören arbetar långsiktigt med att minska sin påverkan på miljön och hur man bedriver ett socialt ansvarstagande som säkerställer grundläggande arbetsvillkor genom hela produktionskedjan.

Miljöplanen kommer att ligga till grund för de miljörevisioner som FMV avser att göra hos leverantören.

Avtalet gäller från 1 januari 2018 till 31 december 2019. Möjlighet finns att förlänga med ytterligare två år. Värdet beräknas uppgå till cirka 250 miljoner kronor årligen.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-01-24 13:18. Uppdaterad: 2018-01-24 13:22. Ansvarig: Visa e-postadress.