Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Malin ser möjligheterna

Huvudnavigering:

Malin ser möjligheterna

Hoppa till nyhetslistan

Malin Haglund, certifierad upphandlare

Malin Haglund arbetar med upphandling av försvarsmateriel på FMV. Efter en fördjupningsutbildning vid sidan av arbetet har Malin nu blivit certifierad upphandlare.

Malin jobbar med gemensam materiel, det betyder till exempel kläder, utbildningsmaterial, simulatorer, fältutrustning av olika slag, ja, allt som behövs för att få militär verksamhet att fungera. Det handlar om kommersiellt stöd till projekten på FMV, det vill säga upphandling av varor och tjänster. Just nu ligger fokus på stöd till Mali-insatsen.

Innan FMV bodde Malin fem år i Afghanistan, Irak och Libanon och arbetade med inköp och logistik, så hon har många års erfarenhet av inköp och upphandling. Efter en utbildning är Malin nu även certifierad som just upphandlare.

Hur lång är utbildningen och varför gick du den?

Man kan styra utbildningstakten själv, men rekommenderat upplägg är fem terminer. Jag valde att studera i snabbare takt och blev klar på 1,5 år. Det var min chef som tipsade och anmälde mig.

Vad gav den dig?

Jag har fått mer självförtroende för hela upphandlingsprocessen. Vi gick igenom alla delar som juridik, ekonomi och förhandling med mera. Jag har fått en bredare kompetens, en stabilare grund, att stå på och känner mig tryggare i rollen som inköpare. 

Vad var mest intressant?

Vi hade mycket diskussioner kring det juridiska i lagen om offentlig upphandling, LOU. Och istället för att bli begränsad av regelverket runt offentliga upphandlingar så fick vi lära oss att se möjligheterna istället. 

Vad är din egen reflektion så här efteråt?

En fördel är att eftersom det är en extern utbildning så får man intryck från andra myndigheter och privata sektorn. Vi utbyter erfarenheter med varandra. Jag känner att jag kan använda andras kompetens och dra nytta av det i mitt eget arbete på FMV. 

Skulle du rekommendera andra att göra den här satsningen?

Det har varit en jättebra utbildning, men man måste vara beredd på hårt arbete. Det är otroligt lärorikt och jag har fått mycket kontakter. Man får en bra grund och utvecklas inom sitt yrke.   

För att bli godkänd och få certifieringen så gjorde jag ett projektarbete på ungefär 100 timmar. Mitt arbete var en inköpsanalys av Test och evaluerings verksamhet inom FMV. Jag analyserade allt som köpts in och tog sedan fram förslag till förbättringsåtgärder och kostnadsbesparingar.

Jag är jätteglad över utbildningen och certifieringen och vill varmt rekommendera det till andra som vill utvecklas i sitt arbete att satsa på en certifiering. Det var mycket pluggande, men det är absolut värt det, avslutar Malin.

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-02-19 15:00. Uppdaterad: 2016-02-19 15:15. Ansvarig: Visa e-postadress.