Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Margaretha jobbade 43 år på FM…

Huvudnavigering:

Margaretha jobbade 43 år på FMV

Hoppa till nyhetslistan

Våren 1968 beslöt riksdagen, efter förslag från försvarets materielförvaltningsutredning, MFU, att bilda Försvarets materielverk. Margaretha Jaegerfalk arbetade som skrivflicka i utredningen.
– Experterna i utredningen behövde skrivhjälp. De var mycket skickliga beträffande det tekniska kunnandet men inte så bra på att hantera en skrivmaskin, säger hon.

1965 fick Margaretha Jaegerfalk anställning som kontorsbiträde, eller skrivflicka, som det också kallades, på expeditionen vid Marinförvaltningens underrättelseavdelning, som då var nybildad. Margaretha Jaegerfalk1965 började Margaretha Jaegerfalk på Marinförvaltningen. Det här är fotot från hennes första inpasseringskort till Tre Vapen.Det arbetet kombinerade hon med skrivarbetet i materielförvaltningsutredningen. Där var det högt tempo, mycket att skriva och fort skulle det gå. Travar med handskrivna papper som inte mättes i antal utan i centimeterhöjd.

– Vi hade precis fått elektriska skrivmaskiner, Facit, och det var en lycka, säger hon.

Följde med över till FMV

Utredningen ledde fram till att FMV bildades och då följde Margaretha med, som kontorsbiträde, till den nya myndigheten och placerades på översta våningen i K-porten på Tre Vapen, FMV:s huvudkontor i Stockholm vid Gärdet.

Detta var i slutet av 60-talet, då kvinnor började klä sig allt mer i långbyxor.

– Men den dåvarande chefen hade önskemål om att damerna som arbetade i K-porten inte skulle bära långbyxor utan kjol, vilket han tyckte var mer representativt. Det önskemålet varade i något år, sedan togs det bort.

Under åren som skrivflicka vikarierade Margaretha också som sekreterare hos amiralen vid Marinförvaltningen. På hösten 1970 sökte hon tjänsten som ordinarie sekreterare till amiralen Gunnar Grandin, som bland annat var expert på minor. Hon fick tjänsten och tillträdde i februari 1971. På den tjänsten blev hon kvar till pensioneringen.

– Jag hade turen att få arbeta med en intressant, givande och trevlig tjänst, som jag tyckte mycket om, säger Margaretha.

Mahognykajuta

Amiralerna hade under många år tillgång till fyra rum på Tre Vapen, en trappa upp i korridoren mellan C- och D-porten. Rummen bestod av amiralens tjänsterum, sekreterarens rum, adjutantens rum samt en kajuta med dusch, toalett och pentry. Kajutan hade mahognyväggar och möblemanget, allt i mahogny, bestod bland annat av byrå, garderob med spegel i slipat glas samt en säng, eller vagga som den också kallades, då den var specialkonstruerad så att den aldrig gungade. All inredning kom från ett gammalt pansarskepp, "Fylgia".

– Kajutan användes av amiralerna i huvudsak som omklädningsrum vid arbetsdagens början och slut, säger Margaretha.

Margaretha JaegerfalkTrots att Margaretha Jaegerfalk numera är pensionär, har hon inte släppt kontakten med FMV. Hon är engagerad i FMV Konst – och kulturförening och är därför med jämna mellanrum på Tre Vapen för att gå på föreningens sammankomster.

Du-reformen

En av de stora förändringarna som skedde under Margarethas fyra decennier på FMV, var Du-reformen i mitten på 70-talet.

– Det var en jättestor förändring. Till en början var det nästan så att jag neg för amiralen. Han kallade mig fröken Wallentin, som jag hette då, och jag sa amiral Grandin. Men efter några år var det nog dags att också vi skulle säga Du till varandra. För mig tog det tid att bara vänja mig vid blotta tanken på att säga Du. Men så småningom gick det riktigt bra.

En annan förändring Margaretha märkte av under åren på FMV var att distansen mellan militär och civil personal minskade.

– Det var mycket positivt, då det blev lite lättsammare att samarbeta.

Gick i pension

Efter att ha tjänstgjort i 43 år i FMV och varit sekreterare till sju amiraler gick Margaretha Jaegerfalk i pension år 2007.

– Det kändes lite konstigt, men samtidigt tyckte jag att det skulle bli skönt att vara ledig på heltid, säger hon.

Läs mer om FMV:s jubileumsår


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-03-13 11:00. Uppdaterad: 2018-03-13 11:00. Ansvarig: Visa e-postadress.