Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Måste uppleva det igen

Huvudnavigering:

"Måste uppleva det igen"

Hoppa till nyhetslistan

Karin InningsKarin Innings med VM-guldmedalj.

Karin Innings, FMV, har blivit världsmästare i barbershopsång för kvinnor. Den 22 oktober knep Karin och hennes kör Rönninge Show Chorus hem VM-guldet i Las Vegas.
– Mitt hjärta klappar för musiken. Att få sjunga i kören och bara fokusera på musiken. Det är då jag laddar energi, säger Karin Innings.

Till vardags arbetar Karin Innings om projektledare på FMV, System och produktionsledning, SPL. På fritiden sjunger hon i Rönninge Show Chorus. Kören övar en gång i veckan, plus en heldag i månaden. För att få bli medlem måste man ansöka och sjunga upp.

Barbershop är fyrstämmig körsång där kören sjunger a cappella, det vill säga sång utan ackompanjemang. Sången framförs av en kvartett eller en kör. Själva melodin ackompanjeras av de övriga stämmorna i mycket täta, parallella ackord, vilket ger en speciell och homogen klang. Kören försöker sjunga extremt rent, så rent att det bildas övertoner som kan höras men som ingen egentligen sjunger.

– Min roll i kören är att sjunga bas. Det finns fyra olika stämmor i kören och som kallas tenor, lead, baryton och bas. Melodin ligger oftast i lead-stämman.

Rönninge Show Chorus har som signum att ha en liten hatt på sig. Kläder, skor och till och med smink ska vara likadant för alla.

– Vi har sömmerskor som hjälper oss att sy upp kläderna. Det är viktigt att alla har likadana kläder. Det vi själva gör är att limma och sy fast de små detaljerna. Det är ganska mycket jobb med attiraljerna.

Världsmästare i Barbershop

34 körer var med och tävlade i världsmästerskapet i Barbershop. Körerna kom från USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Storbritannien.

– Rönninge Show Chorus har varit med och tävlat tio gånger och har ett tidigare VM-guld från Hawaii 2013. Men det var första gången jag var med och tävlade. Det var helt underbart och jag måste uppleva det igen.

Kören som Karin varit medlem i sedan 2014 heter Rönninge Show Chorus. Kören har 155 medlemmar, bara tjejer. Här uppträder de under tävlingen i Las Vegas. 

Alla tävlande körer bedöms i första hand utifrån den musikaliska prestationen, men det spelar också stor roll hur underhållande numren är. De fyra officiella bedömningskategorierna är music, sound, expression och showmanship.

Domarna gav Rönninge Show Chorus 3 098 poäng av 3 200 möjliga.

Ni vann guldet, vad beror er framgång på?

– Vi känner oss trygga med det vi ska göra, vi är målmedvetna och vi använder mental träning. Också har vi roligt. Det finns så mycket kärlek och glädje i den här kören.

Vad är nästa utmaning?

– Fem julkonserter, under namnet Stjärnjul i Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan i Stockholm tillsammans med The Entertainmen och gästartister.

Rönninge Show Chorus på YouTube


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-11-02 15:25. Uppdaterad: 2016-11-02 15:41. Ansvarig: Visa e-postadress.