Vad sägs om helstekt fläskytterfilé med ugnsbakade rotfrukter, serverat med potatis och bearnaisesås. Det var vad som serverades när FMV testade den nya modifierade kokcontainern.
På sidan av 20-fotscontainern finns ett tält där maten bereds. När man kliver in finns lågtryckspanna, spis, ugn och kylskåp längs ena väggen. På andra sidan finns uppställnings- och beredningsyta, tvätt-handfat samt tre vattentankar med 250 liter vardera.
Just nu arbetar FMV med att uppgradera tio av de befintliga kokcontainrarna inom Försvarsmakten. För att se om man är på rätt spår har FMV genomfört två prov. Man lagade helt enkelt mat och utvärderade sedan hur grejerna fungerade.
Snygga arbetsytor.
– Det är först när man jobbar med utrustningen som man upptäcker det som är mindre bra. Vi såg exempelvis att ett uttag fattades till kokplattan för specialkosten, den måste ju sitta någonstans, säger Michael Falk, projektingenjör inom Fältförplägnad vid FMV.
Varmlagad mat i fält
Den modifierade kokcontainern är en del i det FMV gör för att Försvarsmakten ska kunna försörja förbanden med varmlagad mat i fält.
Varmhållning i skåp.
Michael Falk har en bakgrund som underhållsofficer, något han har stor nytta av nu när han jobbar med att ta fram utrustning för att laga mat i fält.
– Jag har kvar en reservofficerstjänst på I19, där använder vi en kokcontainer vid utbildning och övningar. Erfarenheter därifrån tar jag självklart med mig, men vi har också hämtat in synpunkter från andra användare inom försvaret innan vi drog igång modifieringsarbetet.
FMV-projektet har utgått från en befintlig kokcontainer och listat ett antal förbättringar tillsammans med personal inom Försvarsmakten. Det har lett till en rad modifieringar, bland annat har varmluftsugnen fått dubbel kapacitet.
Längs ena väggen finns lågtryckspanna, spis, ugn och kylskåp. På andra sidan finns uppställnings- och beredningsyta, tvätt-handfat samt tre vattentankar med 250 liter vardera.
Försörjer 250 personer
Fem personer driver arbetet och det som de behöver är ström från ett elverk, vatten, el och bränsle. Och så råvaror förstås. De kommer från grossist till Försvarsmakten och slutligen till kok-grupperna som hämtar på överlämningsplats.
– Med det här klarar gruppen att försörja 250 personer i ett och ett halvt dygn med mat och vatten. Sätter man ihop ett par tre containrar kan man försörja en hel bataljon, eller mer, säger Michael Falk.
I tältet utanför 20-fotscontainern bereder man maten.
Blir man utan ström kan man driva kokcontainern med ved till spis och lågtryckspanna, och 24 V från lastbilar till kylen.
Det är Försvarsmaktens markverkstad i Skövde som bygger om kokcontainrarna och planen som FMV jobbar efter är att modifiera två under 2019, tre följande år och sedan fyra stycken året efter det.