Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Nu är torpedsamarbetet med Fin…

Huvudnavigering:

Nu är torpedsamarbetet med Finland igång

Hoppa till nyhetslistan

Utkiken på HMS Carlskrona spanar över Östersjön. Det grunda innanhavet som ger Sverige och Finland gemensamma förutsättningar när det gäller att jaga ubåtar. Foto: Jimmie Adamsson, Försvarsmakten.

Lägre kostnader för vidmakthållande, möjlighet till framtida vidareutveckling av torpedsystem 47 samt utbyte av erfarenhet kring användningen av ubåtsjakttorped. Det är några av vinsterna med torpedsamarbetet mellan Sverige och Finland.

Samarbetet med Finland spänner över flera områden inom torpedsystem för ubåtsjakt. Från utlåning av torpedsystem 45 till samarbete under utveckling, verifiering, integration och utbildning av torpedsystem 47 samt även framtida samarbete under torpedsystemets hela livscykeln.

Styrgruppen i det svensk-finska samarbetet inom torpedområdet. Odd Werin och Roger Lundkvist från FMV flankerar Simo Laine och Kristian Isberg från FDF LogCom.

För att få samarbetet att fungera under längre tid så kommer det finnas en styrgrupp som ska övervaka och kunna ta beslut inom avtalens ramar. Allt praktiskt arbete inom samarbetet kommer bedrivas inom en arbetsgrupp.

På ett uppstartsmöte nyligen fick styrgruppen och arbetsgruppen möjlighet att träffas för att fastställa hur arbetet ska bedrivas.

– Fokus för mötet var att skapa förutsättningar för ett långt samarbete utifrån tecknade avtal. Vi tittade bland annat på hur det praktiska arbetet ska bedrivas. Jag skulle säga att vi lagt grunden för ett bra samarbete, säger Odd Werin, chef för SPL marin vid FMV.

Leverantören med i samarbetet

Leverantören Saab Dynamics utvecklar, tillverkar och integrerar torpedsystem 47 för Sverige. För Finland kommer man att tillverka och integrera systemet. De kommer därför att vara delaktiga i samarbetet.

Uppstartsmötet genomfördes också på leverantörens anläggning i Motala vilket gjorde att deltagarna kunde se en del av systemet.

– Det här samarbetet skapar förutsättningar, inte bara för samordning och därmed lägre kostnader för vidmakthållande och vidareutveckling av torpedsystem 47, utan även för utbyte av erfarenhet, säger Odd Werin.

Öppnar för fler möjligheter

Odd Werin öppnar även upp för att detta samarbete kan ge utökade möjligheter till samarbetet inom ubåtsjakt som bedrivs i Swedish Finnish Naval Task Group.

– Vi ska även undersöka möjligheterna för exempelvis framtida utveckling av torpedsystem 47, utbildning samt användargrupper under hela torpedsystemets livscykel.

Simo Laine som är sektionschef för marina system på Finnish Defence Logistic Command (FDF LogCom), konstaterar att samarbete är en väg för att hitta ekonomiska fördelar och fördelar även inom logistik och utbildning.

– Vi har nu lagt grunden till ett viktigt samarbete inom undervattensområdet som kommer gagna både Finland och Sverige.

Läs mer om torpedsystem

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-03-08 20:48. Uppdaterad: 2018-03-09 08:44. Ansvarig: Visa e-postadress.