Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Nytt informationssystem till H…

Huvudnavigering:

Nytt informationssystem till Hemvärnet

Hoppa till nyhetslistan

Rikshemvärnschef Roland Ekenberg testar det nyutvecklade informationssystemet.

FMV har utvecklat och levererat ett nytt informationssystem för Hemvärnet, IS HV. Det ska hjälpa Hemvärnet att planera och leda verksamheten, skriva ordrar, hantera uppföljning och föra taktisk lägesbild på karta.

Peter Turesson, Försvarsmakten, och Petter Winther, FMV projektledare IS HV, skakar hand vid systemöverlämningen.Peter Turesson, Försvarsmakten, och Petter Winther, FMV projektledare för IS HV, skakar hand vid systemöverlämningen.– Det här systemet är något som Hemvärnet väntat på, berättar FMV:s projektledare Petter Winther. Projektet startade för ungefär 1,5 år sedan och vi har sparat både tid och pengar genom att återbruka designlösningar från andra system, som FMV utvecklat.

Systemet är nyutvecklat på FMV för Hemvärnets behov, men mycket är som sagt återbrukat från andra system. Det har snabbat på leveranstiden och gjort det avsevärt billigare.

Levereransen sker i två etapper. Programvaran till systemet har redan överlämnats och sedan kommer den första leveransen av själva hårdvaran, datorer, servrar, skrivare och annan kringutrustning nu efter semestern. Andra leveransen sker under våren nästa år. Det är Hemvärnets bataljons- och kompanistaber över hela landet som kommer att använda systemet.

Uppfyllt kraven på kort utbildningstid

Användarna av IS HV är utbildade på Ledningsregementet, LedR, i samband med övningen Geltic Bear.

– Vi har haft krav på oss från Hemvärnet att det skulle vara kort utbildningstid – och det har vi lyckats med, konstaterar Petter. Många funktioner i systemet har skräddarsytts för att göra handhavandet enkelt. Utbildningen är gjord i nära samarbete med Hemvärnets stridsskola, HvSS, både i handhavande och metod.

– Jag är jätteglad nu när vi är i mål enligt tidplan, säger Petter. Systemet är prisvärt för Försvarsmakten, Hemvärnet får mycket förmåga för pengarna och det är tack vare återbruk. Det är kul att kunna leverera Hemvärnets ökade faktiska operativa förmåga.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-08-16 15:47. Uppdaterad: 2017-08-16 16:02. Ansvarig: Visa e-postadress.