Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Regeringsplan blir utbildnings…

Huvudnavigering:

Regeringsplan blir utbildningsobjekt för flygtekniker

Hoppa till nyhetslistan

Laddar videospelaren

Hjälpinformation

Hoppa till stäng hjälpinformation

Snabbkommandon
Mellanslag: spela/pausa
Pil vänster och pil höger: gå bakåt och framåt 10 sekunder
Ctrl + pil höger/vänster: gå bakåt och framåt 20 sekunder
Pil upp och pil ned: öka eller minska volymen 10 procent åt gången
F: fullskärm
Esc: stäng fullskärm
1-9: hoppa till 10 procent, 20 procent... 90 procent av filmen
M: tyst läge
C och/eller T: slå på/stänga av textning
?: visa lista på dessa snabbkommandon

För ctrl + pil i Safari kan särskilda inställningar behöva göras för att det ska fungera.

Pågående: 00:00:00 / Total tid: 00:00:00
x
Varken kungen, ÖB eller statsministern var med på den sista flygningen med TP102A, men intresset var stort i Ljungbyhed och i Klippans kommun för det tidigare statsflygplanet, som nu blir övningsobjekt vid flygtekniker-utbildningen där.

FMV har sålt ett av regeringsplanen av typen Gulfstream. Det 30 år gamla flygplanet blir nu övningsobjekt vid en flygteknisk utbildning i Skåne.

Det är Flygteknikcenter i Ljungbyhed, en utbildningsenhet inom Klippans kommun, som har förvärvat affärsjetplanet till sin flygtekniska utbildning. Flygplanet är av modellen Gulfstream IV och har tjänstgjort som VIP-flygplan för Regeringskansliet och Kungahuset från 1992 fram till augusti 2015.

Efter den sista flygningen från Linköping till Ljungbyhed nu i augusti får flygplanet en ny roll vid Flygteknikcenter på Ljungbyheds flygplats. Här finns både gymnasieprogram och yrkeshögskoleutbildning för flygmekaniker och flygtekniker. Skolan har drygt 100 elever och behöver ett större flygplan för att göra eleverna ännu bättre rustade för arbetslivet.

Mats Salomonsson.Rektorn för Flygteknikcenter i Ljungbyhed, Mats Salomonsson, är glad över att affären gick i lås.
– Vi kommer att kunna utveckla utbildningen och våra elever får känna på hur ett stort flygplan fungerar. Mycket värdefullt för dem när de kommer ut på jobb.

Nya utbildningsmöjligheter

– Med sin storlek och modernare teknik än det vi haft hittills kommer det att bli mycket värdefullt för utbildningen och skolans fortsatta utvecklingsarbete. Det öppnar även upp för nya utbildningsmöjligheter, säger Mats Salomonsson, rektor för Flygteknikcenter.

Skolan lade det totalt sett mest fördelaktiga anbudet vid FMV:s försäljning av flygplan TP102A, som köptes begagnat 1992. Det nu 30 år gamla planet har sedan 2015 varit förrådsställt på Malmen i Linköping. Göran Lindgreen, som jobbar med försäljning av övertalig materiel vid FMV, konstaterar att försäljningen skapat en win-win situation.

Göran Lindgreen.– Nytta för samhället och för försvaret samt en direkt intäkt till Försvarsmakten, det blev resultatet av det här uppdraget, säger Göran Lindgreen, som är rådgivare vid FMV:s projekt för försäljning av Försvarsmaktens övertaliga materiel. 

– Försäljningen skapar nytta för såväl Försvarsmakten som samhället. Försvarsmakten får en intäkt och frigör användbar hangaryta samtidigt som skolan får ett bra utbildningsobjekt för utbildningen av flygtekniker. Vidare har skolan ett samarbete med Försvarsmaktens tekniska skola i Halmstad inom vissa områden vilket gör att även här kommer flygplanet till nytta för Försvarsmakten.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-08-29 11:02. Uppdaterad: 2017-08-29 11:26. Ansvarig: Visa e-postadress.