Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Rörligt bataljonsartilleri öve…

Huvudnavigering:

Rörligt bataljonsartilleri överlämnat

Hoppa till nyhetslistan

Idag har FMV lämnat över de första fyra Stridsfordon 90-vagnarna med granatkastarfunktion till Försvarsmakten. FMV och industrin fortsätter arbetet med produktion och leverans av ytterligare 36 vagnar.

Det var mycket pompa och ståt vid pansarregementet i Skövde när FMV lämnade över de fyra första exemplaren av Granatkastarpansarbandvagn 90 (Grkpbv90) till Försvarsmakten. Och visst finns det anledning att fira tyckte arméchefen generalmajor Karl L E Engelbrektson.

– Förmågan till Arméns förband ökar kraftigt med införandet av Granatkastarbandvagn 90.

– Jag är också glad att vi kan visa att det går att leverera snabbt om resurserna finns. I det här fallet politisk vilja, ÖB:s prioriteringar och personell kompetens hos Försvarsmakten, Försvarets Materielverk och industrin. Det sammanfört på rekordtid ser vi exempel på här i dag.

Enklare, smidigare och snabbare, det var omdömen som Grkpbv90 fick från de instruktörer som utbildades på systemet tidigt i våras. Trots att besättningen då var tämligen oerfaren kunde man gruppera på mindre än fem minuter, vilket är dubbelt så snabbt som man grupperar med granatkastare som dras med bil eller bandvagn. Med tränad besättning grupperar man på under två minuter.

Chefen för Armémateriel vid FMV, brigadgeneral Mikael Frisell, var mycket glad över att få lämna över de första fyra vagnarna

– På bara två och ett halvt år har projektet gått från kontrakt till leverans, vilket är mycket kort tid för att inte säga helt unikt. Det har varit möjligt genom ett nära samarbete mellan FMV, Försvarsmakten och industrin. Armén får nu ett granatkastarsystem i toppklass,

Nu när de fyra första ordinarie vagnarna är formellt överlämnade till Försvarsmakten fortsätter leveranserna löpande med slutleverans av alla 40 vagnar under 2020.
Överlämning Grkpbv90
Chefen Armémateriel vid FMV, brigadgeneral Mikael Frisell, och arméchefen generalmajor Karl L E Engelbrektson i samband med att FMV lämnade över de fyra första vagnarna till Försvarsmakten.

Mer om Grkpbv 90


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-09-19 16:15. Uppdaterad: 2019-09-19 16:33. Ansvarig: Visa e-postadress.