Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / FMV provskjuter nya granatkast…

Huvudnavigering:

FMV provskjuter nya granatkastarpansarbandvagnen

Hoppa till nyhetslistan

Laddar videospelaren

Hjälpinformation

Hoppa till stäng hjälpinformation

Snabbkommandon
Mellanslag: spela/pausa
Pil vänster och pil höger: gå bakåt och framåt 10 sekunder
Ctrl + pil höger/vänster: gå bakåt och framåt 20 sekunder
Pil upp och pil ned: öka eller minska volymen 10 procent åt gången
F: fullskärm
Esc: stäng fullskärm
1-9: hoppa till 10 procent, 20 procent... 90 procent av filmen
M: tyst läge
C och/eller T: slå på/stänga av textning
?: visa lista på dessa snabbkommandon

För ctrl + pil i Safari kan särskilda inställningar behöva göras för att det ska fungera.

Pågående: 00:00:00 / Total tid: 00:00:00
x
Med höghastighetskameror kan FMV studera granatens bana och få den information och de data som behövs för att se om det nya granatkastarsystemet uppfyller kraven.

Utvecklingen av den nya granatkastarfunktionen på Stridsfordon 90 chassi går in i slutfasen. FMV Test och evaluering har genomfört ballistikskjutningar för att se om systemet levererar samma precision som nuvarande dragna pjäser.

En framtida pluton med Granatkastarpansarbandvagn 90, Grkpbv90, kommer att ha ökad förmåga att understödja förbanden genom att vara snabbare på att gruppera, skjuta och omgruppera. FMV-projektet och leverantören Hägglunds-Bofors jobbar nu hårt för att få det här nya konceptet på plats.

Ett led i arbetet är provskjutningar för att se om den här kombinationen av granatkastare på ett Stridsfordon 90-chassi har den precision som krävs.

En prototyp av den nya granatkastarbandvagnen rullar därför fram till skjutplatsen vid FMV:s provplats i Karlsborg. Mängder av mätutrustning riggas runt omkring vagnen.

– Vi kommer att göra ballistikskjutningar för att ta reda på om den här nya vagnen är likvärdig med det nuvarande granatkastarsystemet som Försvarsmakten har, säger Lars Bergkvist, provledare FMV Test och evaluering.

Grkpbv90 ska ha samma prestanda som de nuvarande dragna pjäserna när det gäller eldhastighet. Den stora fördelen är att de kommer att vara avsevärt snabbare att gruppera då all materiel och personal finns i vagnarna plus att de får ett eget navigeringssystem, POS2.

Vad mäter ni?
– Det vi framför allt tittar på är nedslag. Vi har nedslagsradar och kamerasystem som mäter in nedslagen. Vi har också två höghastighetskameror som filmar granatens initiala bana för att kunna studera både vinkelavvikelse och åt vilket håll nosen på granaten rör sig.

– Vi mäter även tryck och eldrörstemperaturer. Leverantören Hägglunds gör också en hel del mätningar.

Vad händer sedan?
– Det som FMV-projektet tycker är viktigt att kontrollera kommer vi att utvärdera. Det är framförallt att hur spridningen ser ut.

Krävs det många skjutningar?
– Ju fler serier vi kan skjuta desto mer statistiskt underlag får vi. Och idag fick vi till många skott på grund av de fina förutsättningarna.

Nedslagsradar och kamerasystem för att mäta in nedslagen och höghastighetskameror som filmar granatens initiala bana på plats runt Granatkastarpansarbandvagn 90. Thomas Hedström från FMV-projektet och provledaren Lars Bergkvist diskuterar med Mikael Knutsgård från leverantören Bofors Hägglunds. Mätsystemen klara för skjutprov.  


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-10-16 10:32. Uppdaterad: 2018-10-16 11:10. Ansvarig: Visa e-postadress.