Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Sensorsymposium med fokus på h…

Huvudnavigering:

Sensorsymposium med fokus på helhet

Hoppa till nyhetslistan

I Stockholm pågår just nu det sensorsymposium som FMV arrangerar vartannat år i samarbete med Försvarsmakten. Målet är att höja kompetensen om våra sensorer och sensorsystem och hur den information de genererar tas omhand.

Symposiet riktar sig främst till myndigheter och industri inom försvarssektorn i Sverige, men även utländska föreläsare och gäster är inbjudna. I år fokuserar symposiet på forskning och utveckling av sensorer och sensorteknik på lång sikt, samt systemutveckling och trender.

Carl Fischerström– Sensorsymposiet har tidigt haft soldatsystem i fokus men det har breddats och vidgats med tiden. Idag handlar det om alla arenor, hela inhämtningen och vad vi gör med informationen vi hämtar in, säger Carl Fischerström, FMV, som är huvudansvarig för symposiet. 

Symposiets första dag fokuserar på JISR, Joint Intelligence, Surveillance and Reconnaissance, det vill säga gemensam underrättelse, övervakning och spaning, samt sensorer för markarenan och rymden.

– Bland annat får vi Natos syn på Joint ISR och hur man knyter ihop systemen så att de ska fungera för alla deltagare i en operation, säger Carl Fischerström.

Andra ämnen under den första dagen var bland annat Sveriges syn på ISR, föredrag om sensorer för att upptäcka objekt i luften, samt exempel på hur informationsflödet hanteras i Natos Future Mission Network, FMN, på ett strukturerat sätt.

– Symposiet har stort fokus på konceptet ISR, på hur vi behandlar den information vi får in och på hur vi får ihop underrättelseinhämtning, spaning, bearbetning och beslutsfattande till en helhet. Vi vill peka på att sensorerna idag inte är en oberoende enhet utan att de hänger ihop i ett större sammanhang.

Olika grupper och typer av sensorer

Sensorerna som ingår i de olika systemen omfattar bland annat följande grupper:

  • Bildsensorer – tv-kameror, värmekameror, bildalstrande radar
  • Inmätande sensorer – laseravståndsmätare, klassisk radar som mäter position och avstånd
  • Upptäckande sensorer – marksensorer som upptäcker till exempel fordons- och trupprörelser, samt akustiska sensorer som reagerar på ljud

– Det finns även ett gränsområde som vi inte brukar hantera, men som börjar komma in. Det är sensorer som reagerar på kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära fenomen.

Föredragen under seminariets andra dag handlar om nästa generation av sensorsystem, sammankopplade sensorsystem samt olika plattformar för sensorer, som till exempel svenska ubåtar.

– Ubåtarna är ju till stor del en sensorplattform, där en viktig del av verksamheten går ut på att ligga och spana, säger Carl Fischerström.

Han är nöjd med symposiet så här långt.

– Det har varit intressant. Eftersom Sverige är med i internationella samarbeten är det är viktigt att förstå hur vi tänker och tycker i de här frågorna.

Här kan du ta del av presentationerna från sensorsymposium 2016


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-09-08 11:34. Uppdaterad: 2016-09-08 11:43. Ansvarig: Visa e-postadress.