Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Sista pusselbiten

Huvudnavigering:

Sista pusselbiten

Hoppa till nyhetslistan

Laddar videospelaren

Hjälpinformation

Hoppa till stäng hjälpinformation

Snabbkommandon
Mellanslag: spela/pausa
Pil vänster och pil höger: gå bakåt och framåt 10 sekunder
Ctrl + pil höger/vänster: gå bakåt och framåt 20 sekunder
Pil upp och pil ned: öka eller minska volymen 10 procent åt gången
F: fullskärm
Esc: stäng fullskärm
1-9: hoppa till 10 procent, 20 procent... 90 procent av filmen
M: tyst läge
C och/eller T: slå på/stänga av textning
?: visa lista på dessa snabbkommandon

För ctrl + pil i Safari kan särskilda inställningar behöva göras för att det ska fungera.

Pågående: 00:00:00 / Total tid: 00:00:00
x
Stridsfordon 90 + granatkastarfunktion = sista pusselbiten för att fullt ut mekanisera den mekaniserade bataljonen. Nu är den på väg att realiseras. Se videoklipp från ett av proven FMV gör.

Med en granatkastare på ett Stridsfordon 90-chassi får personalen en snabbrörlig pjäs där man kan jobba skyddat. Sista pusselbiten för att fullt ut mekanisera den mekaniserade bataljonen är på väg att realiseras.

Lars Taraldsson. Den här vagnen kommer ge en helt annan tillgänglighet till granatkastarunderstöd än tidigare. Det säger FMV:s projektledare Lars Taraldsson. En pluton kan gruppera på två minuter och vara beredda att omgruppera och förflytta på en minut efter sista eldöppnande. Med Granatkastarpansarbandvagn 90 (Grkpbv90) kommer Försvarsmakten att bli betydligt snabbare och få högre tillgänglighet än med de dragna pjäserna man har idag.

Vid en koll in i vagnen kan man konstatera att all hanteringen av ammunitionen är manuell. Den plockas fram, sätts i ladd-mekanismen för att sedan skjutas upp och droppas i eldrörets mynning.

– Den här enkelheten är en stor fördel. Inga datorer som behöver uppdateras och det bygger på standardammunition vilket gör att det fungerar i alla lägen. Skulle det behövas går det även att rikta manuellt och ladda utifrån, säger FMV:s projektledare Lars Taraldsson.

Projektledaren lars Taraldsson, provledaren Lars Bergqvist och Tomas Hedström pratar arbetsmetodprov.

Förutom föraren är det tre i vagnen som jobbar med att ladda, rikta och skjuta. För att kunna skapa en så bra miljö som möjligt har projektet gjort arbetsmetodprover där man studerar arbetsmomenten inne i vagnen. Man tittar bland annat på om det går att hålla de tider som är satta som krav.

– Det är trångt, men jag tycker att vi ändå så långt har fått till en bra miljö för att sköta hanteringen inne i vagnen. Det kan komma att behövas mindre justeringar, exempelvis att flytta något som sitter i vägen för ett visst arbetsmoment, säger Lars Taraldsson.

Samarbete kapar ledtider

Från kontraktsskrivning till leverans av de första fyra vagnarna är det bara drygt två år. Under den tiden ska chassina uppgraderas till dagens nivå och den nya granatkastarfunktionen tas fram, byggas på och testas. Hur går det här till?

– Samarbete är nyckeln. Vi i projektet jobbar väldigt nära beställaren Försvarsmakten och industrin. Genom att gemensamt ta snabba beslut direkt i anslutning till de tester vi gör kan vi kapa en del ledtider, säger Lars Taraldsson.

laddningHanteringen av ammunitionen i Grkpbv90 är manuell. Enkelheten och användningen av standardammunition gör att det är få saker som kan krångla.

En förutsättning för den mycket snäva tidplanen var det faktum att det fanns 40 stridsfordon 90-chassin tillgängliga. De var tänkta för påbyggnad med svensk-finska Amos-pjäser men projektet avbeställdes 2008.

Delar sammanfogas till helhet

Förutom chassin som har stått i malpåse i många år använder projektet befintlig rikt-utrustning och ammunition. På det ska industrin bygga ett torn som är tillräckligt bra och sedan sy ihop allt till en fungerande helhet med ett skjutande system som fungerar som det ska.

– Vi från FMV och Försvarsmakten ser till att den befintliga utrustningen är intakt. Sedan lägger vi lite mer tid på tester av det här än vi skulle ha gjort om vi hade köpt ett komplett system inklusive ny ammunition, säger Lars Bergqvist från FMV Test & evaluering.

magasinMagasin.

På ett år är man en bra bit på väg, men ännu är det en del kvar innan man kan ge klartecken att starta produktionen.

– Vi ska göra en del tester med den slutliga konfigurationen för att se att konstruktionen lever upp till de krav vi ställer. Det handlar bland annat om att vagnen ska vara säker att köra och att jobba i, säger Lars Taraldsson.

Läs mer om granatkastarpansarbandvagn 90


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-01-11 12:53. Uppdaterad: 2018-01-11 13:20. Ansvarig: Visa e-postadress.