Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Den rockande vapenexperten

Huvudnavigering:

Den rockande vapenexperten

Hoppa till nyhetslistan

Per Arvidsson på FMV.

Per Arvidsson, FMV, är nationellt och internationellt efterfrågad teknisk expert på eldhandvapen, han har bland annat hjälpt polisen vid mordet på Olof Palme. Men på fritiden är det gitarren som gäller. – Jag började spela gitarr efter att ha sett Status Quo på Gröna Lund 1975, säger han.

Per ArvidssonPer ArvidssonSedan tio år tillbaka håller Per Arvidsson en av Sveriges främsta utbildningar inom produktområdet eldhandvapen och ammunition.

Deltagarna kommer bland annat från FMV, Försvarsmakten och försvarsindustrin. Men han håller också kurser utomlands, bland annat i Danmark för personal vid deras motsvarighet till FMV.

Per anlitas också av Nato och han fick nyligen diplom för sin insats som ordförande i Nato Weapon and Sensor Sub Group, en post han hade i sex år.
I gruppen arbetar man med soldaters beväpning, alltifrån finkalibriga vapen till handgranater och pansarskott.

– Jag är kvar i gruppen, men inte längre som ordförande.

Stöd till polisen

Även den svenska polisen har haft nytta av Pers kunskaper. När Olof Palme sköts till döds på Sveavägen i Stockholm, kontaktade polisen honom för att få hjälp med att fastställa vilket vapen som använts.

– Morgonen efter mordet hämtade de mig, vi körde förbi FMV och hämtade mina kataloger. Sedan fick jag se kulorna och fick veta att Lisbeth Palme sade att vapnet hade lång pipa. Då var det lätt för mig att säga vilket sorts vapen som använts.

Kulorna skickades sedan på analys och både FBI och tyska Bundesamt bekräftade Pers slutsats.

– Det kändes bra. Jag var ju ung på den tiden, 25 år gammal och hade jobbat i tre-fyra år, så jag kände mig inte som en auktoritet. Det hade varit skillnad om det varit nu, när jag har jobbat med det här i 34 år.

Bildade bandet 12-Bars

Per Arvidssons vapenintresse började tidigt.

– Min farbror hade två salongsgevär hängande på väggen och i sju-åttaårsåldern fick jag provskjuta dem. Då blev jag fast.

Per Arvidsson spelar på Engelen.Per Arvidsson spelar på Engelen. Till slut tyckte Pers mamma att han hängde för mycket på skytteklubben och frågade om han inte kunde tänka sig att spela ett instrument istället. Valet föll på elgitarr.

Under åren som gick spelade han ihop med gymnasiekompisar ibland, men 1999 tog de ett nytt steg.

– Till vår 40-årsfest bestämde vi oss för att göra något ihop och bildade bandet 12-Bars. Vi spelade sedan ihop i 15 år. Vi spelade på förortspubar, på evenemang och på födelsedagar. Det var roligt.

På repertoaren hade de låtar av bland annat Status Quo, Kiss, Rolling Stones, Beatles, Tomas Ledin, Gyllene Tider och Ulf Lundell.

– Vi spelade låtar vi tycker om, men som vi också märkte att publiken gillade. En nöjd publik kommer tillbaka.

Genombrott

Det stora genombrottet kom för några år sedan. Bandets basist bodde granne med Robert Wells, som tyckte att de var för duktiga för att spela på förortspubar.

– Han fixade en spelning innanför tullarna i Stockholm, på puben Engelen. Villkoret var att han själv skulle få vara med och spela.

Spelningen gick jättebra och ledde till att 12-Bars fick fler spelningar, både på Engelen och på andra ställen i centrala Stockholm. De spelade även in ett par låtar i en professionell studio.

– 2013 var ett aktivt år. Samtidigt som det gick bra för 12-Bars, ledde jag ett annat band och var dessutom väldigt aktiv i FMV:s musikbyrå.

Trots framgångarna splittrades 12-Bars våren 2014.

– Vi ville olika saker. Initialt var jag besviken, men det gick över. Det var lite mycket med två band och med engagemanget i musikbyrån. Nu spelar jag inte i något band alls, utan jag plinkar lite hemma, säger Per.

Per Arvidsson med bandet 12-Bars.Per Arvidsson tillsammans med bandet 12-Bars.

Lyssna på Per Arvidsson och 12-Bars på YouTube


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-04-08 10:30. Uppdaterad: 2016-04-08 10:51. Ansvarig: Visa e-postadress.