Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Stegvis utveckling i Sveriges …

Huvudnavigering:

Stegvis utveckling i Sveriges största utvecklingsprojekt

Hoppa till nyhetslistan

Laddar videospelaren

Hjälpinformation

Hoppa till stäng hjälpinformation

Snabbkommandon
Mellanslag: spela/pausa
Pil vänster och pil höger: gå bakåt och framåt 10 sekunder
Ctrl + pil höger/vänster: gå bakåt och framåt 20 sekunder
Pil upp och pil ned: öka eller minska volymen 10 procent åt gången
F: fullskärm
Esc: stäng fullskärm
1-9: hoppa till 10 procent, 20 procent... 90 procent av filmen
M: tyst läge
C och/eller T: slå på/stänga av textning
?: visa lista på dessa snabbkommandon

För ctrl + pil i Safari kan särskilda inställningar behöva göras för att det ska fungera.

Pågående: 00:00:00 / Total tid: 00:00:00
x
Häromveckan genomförde leverantören Saab en så kallad markrullning med provflygplan Gripen 39E.

När ett provflygplan häromveckan gjorde ett antal tester på marken var det en milstolpe i utveckling och leverans av JAS 39E Gripen – ett av Sveriges största industriprojekt. Som alla utvecklingsprojekt bjuder det på stora utmaningar, både tekniskt, tidsmässigt och ekonomiskt.

Mats Knafve.Mats Knafve är produktledare för Gripensystemet på FMV. – Vi är bara drygt tre år in ett tioårigt utvecklingsprojekt med en hög andel spetsteknologi. Det återstår mycket idogt arbete inom såväl Försvarsmakten, FMV och industrin innan ett operativt relevant flygmaterielsystem 39 baserat på JAS 39E Gripen levereras till Försvarsmakten, säger Mats Knafve, FMV:s produktledare för Gripensystemet, även kallat Flygmaterielsystem 39.

JAS 39E Gripen bygger vidare på JAS 39C/D Gripen men skiljer sig på flera avgörande sätt.

Projektledning, analyser och granskningar

– Det är mycket som ska byggas in på begränsat utrymme och fungera i en väldigt speciell miljö. Det är alltid en teknisk utmaning att använda ny teknologi och sätta ihop det till ett fungerade system av system, säger Mats Knafve.

FMV leder projektet i sin helhet och gör kontinuerliga analyser för att identifiera både tekniska, tidsmässiga och ekonomiska risker för att i god tid kunna bemöta dessa.

Bland annat genomför man regelbundet granskningar för att kunna värdera systemets användbarhet så tidigt som möjligt i utvecklingscykeln.

Steg för steg mot komplett flygplan

Tillverkaren Saab, som är helhetsleverantör av flygplanet JAS 39E Gripen, arbetar med så kallad agil utveckling.

– Den här typen av komplex utveckling gör man ofta inkrementell, alltså att utvecklarna tar fram och testar koncept och utvecklar systemet stegvis. På det sättet kan man få återmatning från erfarenheter hela tiden och succesivt integrera de olika delarna av flygmaskinen så man inte får problem i slutet när allt ska fungera tillsammans.

Planen är att under utvecklingstiden bygga tre provflygplan. Det första är redan monterat. Det används nu för att på marken testa ingående system, successivt kommer ambitionen öka med tester och provflygningar i flygfasen.

FAKTA:

Ansvarsfördelning inom projekt Gripen E

  • FMV handlar upp utveckling och produktion av JAS 39E Gripen av industrin för att möta ställda krav på förmåga från Försvarsmakten.
  • Avtal mellan FMV och industrin (Saab) reglerar leveranser, ansvarsförhållanden och kostnader.
  • I samband med leverans ska Saab visa att flygmaskinen är säker. FMV ska verifiera flygmaterielsystem 39 i sin helhet genom egna prov och granskning av dokument och Försvarsmakten ska genomföra egna prov för att se att systemet uppfyller deras operativa behov.

Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-12-21 13:00. Uppdaterad: 2016-12-21 13:00. Ansvarig: Visa e-postadress.