Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Tester visar vägen inför uppha…

Huvudnavigering:

Tester visar vägen inför upphandling

Hoppa till nyhetslistan

Laddar videospelaren

Hjälpinformation

Hoppa till stäng hjälpinformation

Snabbkommandon
Mellanslag: spela/pausa
Pil vänster och pil höger: gå bakåt och framåt 10 sekunder
Ctrl + pil höger/vänster: gå bakåt och framåt 20 sekunder
Pil upp och pil ned: öka eller minska volymen 10 procent åt gången
F: fullskärm
Esc: stäng fullskärm
1-9: hoppa till 10 procent, 20 procent... 90 procent av filmen
M: tyst läge
C och/eller T: slå på/stänga av textning
?: visa lista på dessa snabbkommandon

För ctrl + pil i Safari kan särskilda inställningar behöva göras för att det ska fungera.

Pågående: 00:00:00 / Total tid: 00:00:00
x

För att veta var vi ska lägga fokus i kommande upphandlingar av ammunition för granatkastare gör vi ett antal tester. Vi får svar på relevanta frågor, vilket hjälper oss i kravställningen. Det säger Dan Andersson, projektledare vid FMV.

När man blickar ut över FMV:s provområde i Karlsborg alldeles bredvid sjön Vättern faller blicken på fyra koner som avgränsar ett område som är centrum för dagens prov.

I kontrollrummet sitter projektledaren Dan Andersson tillsammans med provledaren Lars Bergqvist. Under dagen ska de skjuta flera provserier med 8 centimeters granatkastarammunition.

– Det är bra att projektledaren kommer hit, då kan vi ta dialogen direkt. Är det något som strular kan vi bryta och ändra direkt så att vi får reda på det vi vill, säger Lars.

Höghastighetskameror filmar brisaden

Granatskotten detonerar i det kvadratiska området samtidigt som tre höghastighetskameror filmar förloppet.

– Vi från FMV Test & Evaluering vill komma med tidigt i arbetet. Är vi med redan när Försvarsmakten har satt sina behov kan vi hjälpa till och ställa de rätta kraven på det som ska upphandlas och på det sättet spara en hel del tid.

KontrollrumFrån proven med granatkastarammunition diskuterar Lars Bergqvist som leder proven med projektledaren Dan Andersson.
– Går det att mäta, då vi vet vi om det är möjligt att åstadkomma, vi är bra på att avgöra det. Men mätbart ska det vara, det duger inte med andra omdömen.

Data från höghastighetskamerorna grovklipper man direkt i kontrollrummet för att få ett hanterbart material. Resultatet utvärderas mot referenser och sedan hamnar en provrapport hos projektledaren. Här finns x, y och z-värden och eventuella avvikelser.

– I min vardag när jag jobbar med ammunition är tester väldigt viktigt. Teori och praktik är två olika saker och här får vi ett omedelbart kvitto på att något fungerar eller inte fungerar, säger Dan Andersson.

Ett kvitto på att det fungerar

Till dagens tester har Dan bjudit in representanter från FMV:s kund Försvarsmakten för att visa på hur FMV jobbar.

– Det är viktigt att kunden ser hela processen och får en förståelse för den, vad olika delar av FMV gör och hur vi jobbar för att ta fram produkter till Försvarsmakten.

Dan AnderssonOerhört viktigt verktyg för mig. Det säger Dan Andersson, projektledare på FMV, om att använda tester. Eftersom jag jobbar med upphandling av ammunition så är det oerhört viktigt att förstå hur grejerna fungerar och här vid FMV:s testverksamhet finns kunskap för att ta reda på det.

När Dan packar ihop efter dagens tester berättar han hur viktig test-kompetensen på FMV är för de upphandlingsprojekt han jobbar med.

– Jag kan lyfta på luren och ringa mina kontakter på FMV T&E och presentera en idé, kan vi testa det här. Ja eller nej, och så gör vi det. Och då får jag ett kvitto på om det fungerar och kan gå vidare i arbetet, med stöd av resultaten.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-11-08 15:44. Uppdaterad: 2017-11-08 16:25. Ansvarig: Visa e-postadress.