Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Textilingenjörer på vinterkurs…

Huvudnavigering:

Textilingenjörer på vinterkurs i Arvidsjaur

Hoppa till nyhetslistan

Erika Nylund, textilingenjör, och Magnus Brogren, teknisk handläggareErika Nylund, textilingenjör, och Magnus Brogren, teknisk handläggare

I förra veckan åkte Erika Nylund och Magnus Brogren, som jobbar med personlig utrustning, till Arvidsjaur. Där, vid Försvarsmaktens vinterenhet, fick de vara med när sjöstridsskolans kadetter hade vintergrundkurs. – Vi ville få en egen fördjupad bild av hur den utrustning vi köper in fungerar, säger Erika Nylund, textilingenjör.

De produkter inom personlig utrustning som FMV utvecklar och upphandlar till Försvarsmakten, ska fungera i hela Sverige, från norr till syd, men även utomlands.

– Vi tyckte att vi själva borde använda utrustningen och att det vore intressant att testa den i en hyfsat extrem miljö. Därför åkte vi till Försvarsmaktens vinterenhet i Arvidsjaur, säger Magnus Brogren, teknisk handläggare.

– Det är bra att få en egen bild av verksamheten, av hur prylarna vi köper in fungerar och hur materielen beter sig i extremt väder, säger Erika Nylund. 

Skidåkning med vita blixten   Skidåkning med vita blixten Under två heldagar och två halvdagar fick Erika och Magnus öva med sjöstridsskolans kadetter, de fick pröva utrustning och metoder. På- och avrustning, skidåkning med skidorna vita blixten och ensamdygn var några av sakerna de fick prova på

– Oftast ser vi ju bara en produkt i taget, men nu fick vi prova allt i system och se när materielen används i fält. Till exempel strumpor och kängor, underställ, värmetröja, fältjacka och vinterjacka. Sedan skulle ryggsäck på och så skulle vi dra en pulka. Då får man verkligen en uppfattning hur alla prylar fungerar tillsammans. Man förstår till exempel varför en ficka sitter där den sitter och så vidare, säger Magnus.

– Annars får vi sådan information från Försvarsmaktens systemföreträdare, men det blir en annan sak när man upplevt det själv. Det är en annan känsla, säger Erika.

I vanliga fall hanterar hon och Magnus nyproducerad materiel, men nu fick de även se välanvända grejer.

– Det är inte alltid vi får information om var plaggen slits, så därför var det intressant att se att här slits det, i den här sömmen på det här plagget, säger Erika.

IsvakTestar utrustningen med bad i isvak

– Och om något inte fungerar som det ska är det viktigt att skriva avvikelserapporter, så att vi och Försvarsmaktens systemföreträdare får veta det och kan få en samlad bild. Men sedan ska man också veta att det kan ta lång tid innan felet åtgärdas. Och att vi måste göra prioriteringar hela tiden, eftersom den mesta materielen ska användas över hela landet, säger Magnus. 

TältförläggningProvar på tältförläggning

Upphandlingar tar tid

Vid vinterkursen fick Magnus och Erika också tillfälle att förklara hur FMV:s inköp av personlig utrustning fungerar och att offentliga upphandlingar tar tid.

– De frågade om hur det kan vara så svårt att köpa in den och den prylen. Den finns ju på hyllan – kan ni inte bara köpa? Men en offentlig upphandling tar minst ett och ett halvt år och vi beställer i cykler, vilket kan betyda att just den prylen inte ska upphandlas förrän om flera år. Och först då kommer vi att ta hänsyn till de avvikelserapporter vi fått in, säger Erika.

Både hon och Magnus är mycket nöjda med sina dagar i Arvidsjaur.

– Det var jättelärorikt och nyttigt att vi som produktutvecklare får se hur det fungerar i fält. Vi uppfattade det också som att kadetterna uppskattade att vi kom, säger Erika Nylund.

– Vi tror på att bygga broar. Det är bra att de får ett ansikte på oss, så att de ser vilka det är som utvecklar till exempel handskarna de har på sig. Det är bra på både kort och lång sikt, säger Magnus Brogren.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-03-17 14:40. Uppdaterad: 2017-03-17 15:10. Ansvarig: Visa e-postadress.