Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Tillgång till 18 miljoner förn…

Huvudnavigering:

Tillgång till 18 miljoner förnödenheter

Hoppa till nyhetslistan

Thomas Engevall, chef för SPL och ställföreträdande NAD, och ordföranden i Nato Allied Committee 135, Thierry Vanden Dries, konstaterar att Sverige klarat testerna och nu är godkänt att fullt ut arbeta i Natos kodifieringssystem.

Sverige blir nu fullvärdig medlem av Natos kodifieringssystem för försvarsmateriel och får tillgång till information om mer än tio gånger fler förnödenheter än de som finns i vårt eget nationella kodifieringssystem.

Materielkodifiering startade redan på 1500-talet i Holland. Man började standardisera och märka för att hålla koll på den växande mängden musköter, andra vapen och förnödenheter. I andra världskrigets slutskede etablerades det som idag är Natos gemensamma kodifieringssystem i USA på order av President Roosevelt.

I Sverige har vi ett egenutvecklat system för identifiering av försvarsmaterielkomponenter, men det finns bara ett användarland, det vill säga Sverige.

FMV-aren Göran Bostedt är ansvarig för NCB i Sverige. De kodifierar produkter som är konstruerade inom landet och som exporteras till Nato-länder och de länder som är medlemmar på likadana vilkor som Sverige. – Vårt system är minst lika bra som Natos men vi behöver komma in i ett sammanhang där vi på ett utökat sätt kan byta, låna, köpa och sälja produkter det vill säga skapa en informationsmässig materiell interoperabilitet, säger Göran Bostedt på FMV, och ansvarig för NCB i Sverige.

Designansvar avgör vem som ska koda

Sverige får det sammanhanget när vi nu blir fullvärdig medlem av Nato Allied Committee 135 på nivå Tier 2 och får en egen nationell kodifieringsbyrå. Det innebär att vi kan och ska kodifiera de produkter som är konstruerade inom landet och som exporteras till Nato-länder och de länder som är medlemmar på likadana villkor som Sverige.

– Även när vi upphandlar försvarsmateriel från dessa länder gäller detta, men omvänt. Då slipper vi koda komponenterna själva. Då är det landet som har designansvaret för produkten som ska göra det, säger Göran Bostedt.

Minskade kostnader och ökad tillgänglighet

Sverige går nu in i Nato Codification System som komplement till vårt egna system, i och med det får vi tillgång till 18,3 miljoner förnödenheter i Nato-systemet som totalt omfattar 63 länder. Det ska jämföras med vårt svenska M/F-nummersystem som omfattar cirka 1,7 miljoner förnödenheter. Det räknar Göran Bostedt ska både pressa kostnader och öka tillgängligheten på materielen för Försvarsmakten.

Sedan 2006 har Sverige varit ansluten medlem till Natos kodifieringssystem och byggt upp kompetensen och den nödvändiga infrastrukturen samt tecknat de bilaterala avtal som behövs. För att Sverige ska bli fullvärdig medlem har Nato gjort en politisk bedömning och testat rutiner, datasäkerhet, kommunikationer och arbetsrutiner.

– Vi klarade de här testerna med bravur. Inte så konstigt då vi har jobbat med det här lika länge som Nato, säger Göran Bostedt.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-06-15 16:14. Uppdaterad: 2017-06-15 16:23. Ansvarig: Visa e-postadress.